ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бирници ошушкаха блок без парно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:11 / 28.12.2007Коментари (0)5417
©
Със семейството си можеш да се разведеш, но с парното - никога. В тази житейска истина се убедиха близо 40 пловдивски домакинства броени дни преди новогодишните празници. Вместо да им донесе подаръци, днес Дядо Коледа ще им доведе в жилищата частен съдебен изпълнител, който да им вземе телевизора. При това за сметки, които нарочените за длъжници бивши абонати на "Топлофикация Пловдив" не знаят за какво са им начислени. Частният бирник ще описва имущество по искане на местното топлофикационно дружество, макар че блокът на бул. "България" 136-146, в който живеят потърпевшите, няма парно и топла вода от 7 години. "Отказахме се напълно от услугите на централата още в началото на 2000 г. Тогава лично си платих всички задължения от 844 лв, дори се оказа, че съм внесла с 30 лв. повече", обясни пенсионерката Мария Недялкова. Въпреки това обаче през 2003 г. тя и съседите й започнали да получават нови сметки от "Топлофикация". Десетки домакинства от шестте входа на блока били сюрпризирани с дългове от по няколко лева до няколко хилядарки. От фирмата за парно не дали никакви обяснения откъде са дошли тези сметки, но твърдели, че трябва да се платят. Тъй като хората отказали, от топлофикационното дружество набързо им спретнали съдебни дела и изпратили бирници. Частният съдия-изпълнител Зорница Добринова-Христова без предупреждение е изтеглила 4000 лева от банковите сметки на една от потърпевшите, без самата жена да е уведомена за това. Друг частен бирник - Драгомира Митрова, пък наложила запор върху пенсията на Мария Недялкова заради измисления дълг от 3230 лв.

За декември ми спряха 175 лева от пенсията, а през цялата 2008 г. ще ми удържат по 222 лева, възмущава се Недялкова.

Днес същият съдебен изпълнител ще описва имуществото на нейните съседи Танчо и Илинка Шапкарови, които според документите дължат 4823 лв., появили се също незнайно откъде през 2003 г. Друга комшийка - Василка Астарджиева, се оплака пред "Стандарт", че са й начислили неизвестно как 1723,87 лв. И понеже е с ниска пенсия, съдебните изпълнители са издирили нейния син и дъщерята на втория й съпруг, които не живеят в блока, и са ги задължили да плащат за парното на жената, макар че такова няма от 7 години.

"След като си платих всички сметки и ми спряха парното през 2000 г., ми представиха сметка за нови 30 лева, навъртени за двата дни, преди да дойдат техниците. Пуснах жалба в топлофикация, че има някаква грешка. Сега се оказа, че тези 30 лева са набъбнали на повече от 500 лева. Съдия-изпълнител, без да ме уведоми, вече ми е наложил 200 лв. запор на декемврийската заплата", оплака се и Донка Илиева. Куриозното е, че тя работи като куриер в пловдивската окръжна прокуратура. Магистратите от службата й били категорични, че бирниците са действали абсолютно незаконно, тъй като тя и останалите потърпевши от блока не са били известени от съдебните изпълнители за наказателните действия срещу тях.

Един от нарочените за длъжници в блока на бул. "България" е и шефът на образователния инспекторат Александър Буздрев, който бе кандидат за кмет на Пловдив от НДСВ. Справката от ноември т.г. показва, че той дължи на "Топлофикация" около 5 лева. Негов съсед е и бившият царски депутат Николай Бучков, но срещу неговото име в списъка няма задължения.

"Писах няколко писма до "Топлофикация Пловдив" и лично до директора Мирко Угринов, но не получих никакъв отговор", твърди Мария Недялкова.

След като не им дали обяснение за натресените сметки, нарочените за длъжници семейства са решили да търсят съдействие от пресата и от омбудсмана Гиньо Ганев, при когото вече имат насрочена среща. Със случая е запознат и шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. "Това не може да бъде", била първата реакция на Кърлев, когато чул по телефона разказа на потърпевшите.

Още преди коледните празници от EVN България, които са новите собственици на "Топлофикация Пловдив", обещаха да проверят случая и да дадат обяснение откъде са се появили баснословните сметки с три години закъснение. Не е зле обаче компетентните органи да проверят и действията на съдебните изпълнители, които вероятно понякога заобикалят закона, за да напълнят сметките на "Топлофикация". И своите също, настояват ужилените съседи.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: