Без семки и бонбонки в Стария град, въвеждат права и задължения за живеене

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (32)
14:23 / 11.11.2010
6879
Край на семките и бонбонките в Стария град, ще се разработва проект за всяка подробност - какво да се продава, как да се рекламира, какъв да е шрифтът върху табелите, дори с  какъв цвят точно да светят електрическите крушки.

"Край с работата на парче, оттук насетне мислим комплексно", подчерта шефката на общинския институт "Старинен Пловдив" Весела Илиева при днешното представяне на новата петгодишна концепция за развитието на Стария град, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Стария град няма да се превръща в музей, а ще се утвърждава като все по-динамично място за живеене, каквото е бил без прекъсване още от 6-ото хилядолетие преди Христа и което е най-голямата му ценност. Това е в основата на разработената от екип от 13 специалисти концепция. Целта е резерватът да се превърне в творческа лаборатория, като в старите къщи закипи живот, представящ не само занаятите, а и модерните изкуства и индустрии, своето място ще намерят и университетите.

"Администрации и партийни централи нямат място там. Всеки, който иска къща под наем, ще трябва да кандидатства с програма. Не размерът на наема ще е важен, а средствата, които предлага да вложи за реставрация, консервация и фасада. Дейностите, с които ще се привличат туристи, са също равностойни по значение", отбеляза заместник-кметът Петя Гогова. До десет дни ще е готов списъкът с 10 къщи като начало на новия подход.

В концепцията е включена и буферната зона с Главната, Капана, Одеона, което ще повиши степента на защитеност на всички обекти в нея. "Като водя туристи по Главната, ги карам да отправят погледа си нагоре по къщите, срам ме е как изглеждат със стъклариите в ниската си част", призна Илиева.

Пълно преосмисляне предстои на организацията на движение и охраната. Забранено ще е влизането на едрогабаритни МПС-та, с определени по размер пикапи ще се извършва снабдяването на магазини и заведения.

Брошура с права и задължения за живеене в Стария град ще бъде пусната във всяка пощенска кутия в резервата веднага щом Общинският съвет приеме Наредбата за къщите в риск, концепцията и вътрешните правила на управление, които вече се гледат в постоянните комисии.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Въвеждат концепция за Стария град

Виж коментарите (32)

Още по темата (214):
27.04.2024 Ще се проведе търг за бивш култов клуб на открито в Пловдив
16.03.2024 Историк: В Стария Пловдив пускаме огромни джипове, а в Дубровник са забранили куфарите с колелца
18.02.2024 Старият град е под блокада, пловдивчани пропищяха от автомобили
01.11.2023 Старият град блесна с ново осветление
15.10.2023 Ергенът Виктор по гащи в тв ефир
28.09.2023 След публикация на Plovdiv24.bg махнаха бетонираната кашпа в Стария
град
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).