ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
80 000 лв. ще струва на общината "Седмият хълм"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:37 / 09.03.2011Коментари (10)5070
80 000 лв. ще струва на община Пловдив проектът "Седмият хълм" на художника Атанас Хранов, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

"Седмият хълм" е уникален проект. Той събира личности като Божана Апостолова, авторът Атанас Хранов, Александър Секулов, Младен Влашки, Румен Жеков и Пенка Калинкова. Според организаторите, подобен граждански и естетичен литературен знак във времето и пространството не е полаган в нито едни български град. Над 400 м ще бъдат надписите по паветата и около 450 букви от чугун ще бъдат отлети. До края на годината този проект трябва да стане факт.

Както вече писахме, "Седмият хълм" включва преобразяване на градинката-площадче до Джумая джамия. Градинката ще бъде настлана с каменни павета в концентрични кръгове. Между тях с радиално подредени чугунени букви, с формата и големината на паве, ще бъдат изписани имената на видни български автори, а под тях тях, с чугунени слитъци, ще бъдат изписани техни значими произведения, които са създадени в Пловдив.

Подредбата на авторите и произведенията започва от центъра на композицията и ще бъде хронологическа.

На трите входни алеи ще бъдат поставени цитати от Иван Вазов, Захари Стоянов и Константин Величков. Пред всяка пейка ще бъдат поставени фрагменти от емблематични произведения, писани в Пловдив.

Във втория етап на проекта е заложено поставяне на осветителни тела, както и изработване и монтиране на специални бордюри на тротоарите, които ще свързват смислово и визуално градинката, Стария град и центъра. Те ще бъдат с поезия на съвременни автори, творили в Пловдив. Като трети етап се предвижда смяна на пейките и поставянето на красив павилион, който ще дава информация за културни събития в Пловдив.

Кметът Славчо Атанасов припомни редица различни примери за подобни втъкавания на имена в тротоар, павирана улица или алея. Като пример той даде изписването на жертви на Холокоста на павирана улица в Берлин, мемориала на Испанската гражданска война в Барселона, който е оформен върху асфалтирана улица, имената на видни граждани на Дюселдорф върху светещи павета, алеята на славата в Холивуд и т.н.

Божана Апостолова, собственик на издателство каза, че на практика, предложението проектът да бъде в градинката на Джумаята, е дошло от председателя на ОбС Пловдив Илко Илиев.

"Поздравявам кмета Славчо Атанасов, че за първи път така емоционално и веднага е решил да съдейства този проект да стане факт. Дори и след неговия мандат, това е нещото, което ще остане. "Седмият хълм" е страхотен и невероятен проект", развълнувана бе Апостолова. Според нея е крайно време общината сама да търси творците на града а не обратното, за да може Пловдив да приеме облика, който му е нужен.

"Основание за този проект беше, че през Възраждането и Освобождението на България писателите са оформили с литературата си тази наша история, която виждаме в момента" , каза авторът на проекта Атанас Хранов.

"Според мен е много важно в един толкова древен, красив и съвършен град като Пловдив да има такъв невероятен проект", допълни Младен Влашки.

"Седмият хълм го изгубихме, но сега го възстановяваме като символ на духа", допълни още Божана Апостолова.



Още по темата: общо новини по темата: 13
03.07.2018 »
06.09.2011 »
05.09.2011 »
05.09.2011 »
03.09.2011 »
18.08.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Гледайки снимката на проекта, виждам, че наистина има нещо дълбоко извратено в него. Нистина не мога да си обясня-как е възможно да се сложат имена на велики българи, за да се ходи върху тях и както писа един коментиращ:" да се белят семки"!Кое точно е "уникалното" в случая?!Авторите на "проекта"- ще сложат ли собствените си имена, във вид на паваж, за да подсилят "актуалноста" на подобна простотия?
-4
 
 
Защо за глупави идеи винаги се намират пари? А какво ще стане със зеленината?
-1
 
 
И защо да струва на общината, като гледам "проектантите", ами да вземат да си финансират проекта - могат, сигурно е?!
+2
 
 
Що за идиотия - да газим имената на Иван Вазов и други наши велики литератори?! То бива простотия, ама това вече минава всякакви граници!
+5
 
 
На мен идеята ми харесва ,дано да не се опорочи.
+7
 
 
Най-накрая нещо хубаво в града ни!Браво на Славчо за подкрепата на проекта!
+3
 
 
как обаче ще ги опазят от ловците на скрап ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Презастрояването на Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: