ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
38.2% за Славчо Атанасов според "Алфа Рисърч"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:13 / 08.10.2007Коментари (0)3050
© Plovdiv24.com
Ново изследване на "Алфа Рисърч" от края на миналата седмица за обществено-политическите нагласи през октомври 2007 г. показва стабилна и възходяща позиция на безспорния фаворит за Пловдив Славчо Атанасов.

На въпрос, «ако изборите са в края на тази седмица за кого бихте гласували»? 38.2% от анкетираните са посочили Славчо Атанасов; срещу 10.2% за Захари Георгиев; 3.6% за Николай Караиванов, 3.2 % за Спас Гърневски, а 39.7% от анкетираните са заявили, че няма да гласуват.

Славчо Атанасов е сочен като най-добрата кандидатура от близо 40% от интервюираните жители на града. Най-близкият до него кандидат - Георгиев - получава близо четири пъти по-нисък потенциал на този въпрос.

Докато останалите кандидати срещат значим дял пълно отрицание - над три четвърти от интервюираните са на мнение, че конкурентите на Атанасов не са подходящи за кмет, то при кандидата на ВМРО този дял достига 40%. Това показва един широк потенциал и липса на значими негативни настроения срещу него. Подкрепата очевидно излиза отвъд рамките на тесния партиен вот.

Още тук прави силно впечатление, че Славчо Атанасов набира най-значим дял симпатии сред хората на средна възраст - от 30 до 60 години; високо образованите - 52% „най-добрата кандидатура" при хората с висше образование; представители на интелигенция и свободни професии, висши ръководни длъжности, частни предприемачи -т.е. - Атанасов е събира голям дял симпатии сред активните и високо образовани групи в града.


За листи за общински съветници пловдивчани ще гласуват по следния начин: 22% за ГЕРБ; 12.5% за БСП; 8.3% за ВМРО; 4.3% за СДС. 39.1% от участвалите в допитването няма да гласуват.

Така ВМРО вече е третата политическа сила в Пловдив, при това най-бързо набираща скорост. ВМРО печели все повече симпатизанти благодарение на яркия си кандидат Славчо Атанасов, който и носи допълнителна популярност.

При общинските листи се утвърждава една тенденция от предходни проучвания: ВМРО регистрира плавен ръст, достигайки в момента трета позиция с вот от около 8.3%.
ГЕРБ се стабилизира около 22%, БСП набира традиционния си резултат за града от 12.5%. Спадът при СДС продължава и партията в момента отстъпва третата позиция на ВМРО.
По отношение на вота за ВМРО прави впечатление:
Най-значим е сред най-младите - хората под 40 години, налице са обаче привърженици и сред хората над 60 години;
И тук, както при вота за кмет, ВМРО набира повече симпатии сред високообразованите - 10%; сред хората на ръководни длъжности;

ВМРО е лидер при интервюираните частни собственици, а дели лидерство с ГЕРБ при интелигенция и свободни професии;
ВМРО има най-добри позиции в райони Северен, Източен и Център, следва Тракия - 7%. Най-слаби според проучването са позициите в район Запад, където основната част от вота отива към ГЕРБ и в район Южен, където вота се дели между БСП и ГЕРБ.

Ако анализираме вота за листи по минал вот за кандидат кметове, прави впечатление, че ВМРО се конкурира за своите листи основно с другите десни партии. Въпреки, че 81% от гласувалите за Атанасов на предишните избори в момента ще гласуват за листата на ГЕРБ, в същото време успява да привлече към своите листи симпатизанти на Чомаков и особено Нина Радева /НДСВ симпатизанти/.

Друга важна посока за работа по време на кампанията е възрастова група под 30 години - тук потенциалът на ВМРО /а и на Атанасов/ е най-голям, но огромна част от тази възрастова група възнамерява да не участва на изборите.


Задачи на новия кмет, според анкетираните:

85.8% от пловдивчани смятат, че новият кмет трябва незабавно да се заеме с решаването на най-актуалните проблеми, а 80% - да се изгради цялостна стратегия за развитието на града. Сред най-спешните проблеми на новия кмет са да остане близо до гражданите, да не се откъсва от тях - 64.9% ; да направи работата на общината по-прозрачна и да извади на светло начина, по който се вземат важните решения.

Сред условията, на които трябва да отговаря кметът са посочени на първо място: да има авторитет сред хората и да се ползва с тяхното доверие - 61.5%; да стои близо до хората са поискали 48.2%; да е почтен 45.9% ; да има опит в местното самоуправление - 38.1% и вече да е направил нещо за общината искат 32.4%.

До каква степен Славчо Атанасов отговаря на посочените условия? -Отговорилите са дали превес на: " има авторитет, ползва се доверието на хората" - 38.9% .

26.5% са отговорили, че има опит в местното самоуправление; „вече е направил нещо за общината" - 26%. 25.8% от анкетираните са посочили, че стои близо до хората; 15.9 % заявяват че е почтен, а и преуспял в досегашната си работа - 14.6%.

За Захари Георгиев 22.2% са посочили, че има подкрепата на сериозни политически партии; има авторитет сред хората, ползва се с тяхното доверие - 9.7%; преуспял в досегашната си работа - 6.4% и вече е направил нещо за общината - 1.7%.

За Николай Караиванов отговорите са : „излиза от средите на бизнеса" - 7.7%; „по-скоро е политик, отколкото експерт"- 7.6%; има авторитет сред хората, ползва се с тяхното доверие - 2.2%; вече е направил нещо за общината - 0.7%.
В проучването са включени и още двама кандидати -Тодор Христев, за който 9.5% твърдят, че е по-скоро експерт отколкото политик и едва 1.9% че стои близо до хората и Спас Гърневски, за когото казват, че има опит в местното самоуправление - 17%; че има авторитет, ползва се доверието на хората - 4.1%; почтен е - 0.6%.


Какво искат пловдивчани?

На въпрос "Кои са нещата, които най-много ви дразнят", 86% от пловдивчани са посочили състоянието на улицата и инфраструктура; следвани от движението в града и пътният трафик - 78.1%.

Сигурността на гражданите и общественият ред е проблем за 61.6% , а състоянието на сгради, фасади и т.н. е проблем за 60.4%. В низходящ ред пловдивчани се дразнят от възможностите за паркиране; редовността на градския транспорт; училищното образование; състоянието и управлението на топлинната енергия; административните услуги, уличното осветление и т.н. Най-доволни, според изследването, са жителите на Пловдив от домашния и социален патронаж и състоянието на детските ясли и градини.

Преобладават анкетираните във възрастта 18-30 години - 30.7%; като 51.6% от отговорилите са жени. Сред анкетираните висшистите са 21.7%, а тези със средно образование - 51.7%.

Изследването е извършено в периода 26 септември - 1 октомври 2007 г. чрез 800 ефективни интервюта сред пълнолетното население на Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: