ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
20 г. Общински комитет "Васил Левски" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:39 / 12.12.2011Коментари (0)1635
©
Само два месеца след учредяване на Общобългарския комитет "Васил Левски" в София, на 4 юли 1991 г., в салона на читалище "Георги и Христо Търневи" в Пловдив се сформира и Общинският комитет "Васил Левски". Неговото първо настоятелство се състоеше от пет души: председател Евдокия Емануилова-историк, Мариана Узунова-секретар, и членове: Труфанка Моллова-библиотекар, Константин Дуфев-журналист и писател, по онова време директор на РТЦ-Пловдив, и Йордан Симов-журналист. По-късно секретар на Комитета стана Наташа Мухтарева-музеен работник. 

През 2004 г. по здравословни причини на нейно място беше избрана Галя Лачева-библиотекар. Съставът на ръководството на Комитета се променяше, но в ядрото от ентусиасти, които и сега продължават да участват активно в неговата патриотична безкористна работа са: Радка Колева, Недялка Петрова, Галя Лачева, Любен Попов, Райна Каблешкова, Таня Караиванова, о.з. подполк. Петър Ненков, инж. Дончо Дончев, Анна Илиева, Свобода Запрянова, Георги Василевски, Димитър Севов.

Изхождайки от формулираните в Устава на Комитета цели и задачи - изучаване и популяризиране делото на Апостола и неговите сподвижници, Общинският комитет "Васил Левски" в Пловдив осъществяваше своята скромна дейност и успя да се впише в обществения и културен живот в града под тепетата. Не винаги бе лесно да се справяме с проблемите; трудностите на прехода след 1989 г., липсата на средства и понякога недооценяването работата на Комитета от страна на пловдивската общественост и политическите сили, бяха причина да не бъде изпълнено това, което замисляхме да направим през изминалите 20 г.

Веднага искам да отбележа, че на 6 юли 1991 г. за първи път започнахме да празнуваме годишнината от рождението на Апостола. А нека припомним, че и първото възпоменание за Левски е направено в Пловдив преди 125 г. - през 1886 г.

Стана хубава традиция да се честват двете важни годишнини от живота на Апостола - обесването му и рождението. Особено тържествено беше честването по повод 170-годишнината от рождението му през 2007 г. Тогава бе организирана научна конференция, проведен ученически конкурс за творби, посветени на Апостола и за пръв път се състоя национален, превърна се по-късно в международен крос, посветен на юбилея, съвместно с Движенето "Спорт за всички. Мама, татко и аз, баба, дядо и внуче". 

Материалите от научната конференция бяха издадени в юбилеен сборник "Велик и безсмъртен". В годината, когато празнувахме 165-я рожден ден на Апостола - 2002 г., се осъществи една от големите задачи на Комитета - успяхме с помощта на спонсори да преместим паметника му на по-подходящо място на Бунарджика.

Наред с честванията, посветени на Васил Левски, не бяха забравени и редица негови сподвижници от Пловдив и Пловдивския край: във връзка с техни кръгли годишнини: Никола Кацара, Димитър Матевски, съвместно с едноименното пловдивско училище, Христо Търнев, бай Иван Арабаджията. Бяха почетени и други видни дейци от нашия край в областта на духовното ни Възраждане: през 1993 г. бе открит паметник на Захари Стоянов в Градската градина; Стефан Ботев, д-р Стоян Чомаков с две чествания - през 1993 г. и през 2004 г. на Иван Ев. Гешов, Михаил Маджаров, д-р Георги Кожухаров, Ангел Семерджиев, Ганьо Атанасов-Прокурора и др.

На 27 октомври 2009 г. беше отбелязана 100-годишнина от първото честване в България на Деня на народните будители, станало в Пловдив на 29 септември 1909 г. - със събрание, концерт и слово на проф. Клео Протохристова.

Важно събитие във възрожденската история е Априлското въстание от 1876 г. На съответните кръгли годишнини от него Комитетът организира няколко прояви с почитане паметта на Тодор Каблешков и други Априлци от IV-ти Пловдивски революционен окръг.

От историята знаем, че Пловдив е вътрешен център на църковно-националните борби през Възраждането. Затова през 2005 г. бе организирана регионална научна конференция, посветена на 135-та годишнина от учредяването на Българската Екзархия на тема: Пловдивската епархия и църковните борби през Възраждането. Пак във връзка с годишнина от Екзархията, 150 години Българки Великден, 170 г. от рождението и 95 г. от смъртта на екзарх Йосиф по инициатива на Комитета и със съдействието на Калоферската дружба в Пловдив бе поставена паметна плоча - знак, на къщата, в която е живял Екзархът по време на близо 2-годишния му престой в Пловдив - 1878-1880 г.

Общинският комитет "Васил Левски" е колективен член на Сдружението "Мемориал на духовността", което си е поставило благородната цел - издигането паметник на народните будители в Пловдив. По инициатива на Сдружението от 2002 г. всяка година на Деня на народните будители - 1 ноември, се излъчва "следовник/следовници" на будителите. Между тях има и членове на Комитета.

За 20 г. в тази наша скромна патриотична и народополезна работа сме се ръководели и продължаваме да се придържаме към заветите, оставени ни от великия карловец и неговата заръка към комитетските дейци: "Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: