ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Противоракетният щит на НАТО тръгва от България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:47 / 11.04.2011Коментари (2)1968
Изграждането на противоракетния щит на НАТО ще започне от България. Това научи "Монитор" от високопоставени служители в главната квартира на алианса в Брюксел. Решението за изграждане на щита над цяла Европа беше взето на срещата на върха на НАТО в Лисабон през ноември миналата година. Конкретните технически решения за разполагане на елементи от щита ще бъдат обсъдени пък на следващата среща на върха, която е на 14 април в Берлин и в която ще участва външният министър Николай Младенов. Разговори за това водиха и министрите на отбраната на България и Полша Аню Ангелов и Богдан Клих преди дни в София.

Три ще бъдат етапите на изграждане
на щита над Европа, съобщи аташето на САЩ в НАТО Джон Хеферн. В първия етап ще бъдат разположени кораби в близост до Близкия изток с радари и ракетни установки на тях. Според военни експерти интересът към разполагане на елементи от ПРО у нас е особено голям. Причината е, че страната ни има излаз на море. Това позволява да се увеличи значително радиусът на щита срещу балистични ракети с малък и среден обсег на действие. Най-ефективно България може да се включи в този проект с използването на радари в открито море.

Вторият и третият - същинските етапи, в които ще се разполагат наземни радари и ракетни установки, ще
започнат от Гърция, Румъния и България, защото заедно с Турция попадаме в обсега на иранските ракети "Шахаб". Турция обаче има собствена противоракетна защита.

Щитът ще се състои от компютърни мрежи, в които ще са вързани радарите и ракетите, и като паяжина ще се разраства към останалата част от Европа. Самата цел на ПРО системата е защита на войската и стратегическите цели на териториите на страните членки в Европа. Иран работи по увеличаване на обсега на своите ракети и е възможно в близкото бъдеще те да имат обсег и до Северна Европа, смятат експертите на алианса.

Все още съществува спор обаче дали системата ще бъде обща, както искат САЩ, или всяка страна ще купи необходимата техника и ще изгради собствен щит, за което настоява Великобритания. При първия вариант, за който държи и България, 28 страни членки ще инвестират 200 милиона евро за свързването на съществуващите и новите противоракетни системи. Набирането на парите ще е според вноските в бюджета на алианса и така разходите за нас ще са значително по-малки. Дипломатите на НАТО смятат, че
РУСИЯ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА СПРЕ СЪЗДАВАНЕТО НА ЩИТА
въпреки многократните изявления на Москва, че смята системата за противоракетна защита за заплаха за националната си сигурност. Представителите на САЩ в НАТО са убедени, че ще разсеят съмненията на руските политици и ще ги убедят да сътрудничат. Руските военни се "опасяват", че новият щит е насочен срещу техните интерконтинентални ракети. Според експертите на НАТО обаче руските ракети летели почти в Космоса и не могат да бъдат спрени от установките, които ще се разположат в Европа.
Русия привидно се е съгласила да участва в щита по време на преговорите след Лисабон, но е поискала ПРО системата в цяла Източна Европа да попадне под тяхна шапка и командване, разкриха още дипломати. Представителите на НАТО в преговорите, разбира се, са отхвърлили предложението, което може да бъде тълкувано като искане за разделяне на Европа по модела на Студената война.

Източник: в. Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Разбирасе че имаме море .И от оня край на морето е Русия. Затова първо избират нас.Специално Иран с какво заплашва България??? Може би за това че се бъркаве във вътрешните работи на арабските държави като Ирак като Либия и Авганистан дори.Ями кажете колко гръцски войски има в Ирак, Авганистан , Босна и Херцеговина Либия?Лично за мен НАТО е терористична организация и жандарм на света.Ако някаде в света трябва да се прилага примирие то за това има ООН която разполага със сините каски.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: