ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Притеснения за сигурността и злоупотреби: Италия забрани ChatGPT
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 04.04.2023Коментари (0)827
©
Ходът на Италия да забрани временно ChatGPT вдъхнови други европейски държави да проучат дали са необходими по-строги мерки за ограничаване на изключително популярните чатботове и дали да координират подобни действия, предава Ройтерс.

Докато европейските парламентаристи не могат да постигнат съгласие относно съдържанието и обхвата на Закона за изкуствения интелект на ЕС, някои регулатори откриват, че съществуващите инструменти, като Общия регламент за защита на данните (GDPR), който дава на потребителите контрол върху тяхната лична информация, могат да се прилагат към бързо развиващите се компании за генеративен изкуствен интелект (ИИ).

Генеративният ИИ, като ChatGPT на OpenAI, разчита на алгоритми за генериране на забележително човешки изглеждащи отговори на текстови запитвания въз основа на анализиране на големи обеми данни, някои от които може да са собственост на интернет потребители.

Италианската агенция, известна също като Garante, обвини OpenAI, подкрепян от Microsoft Corp., че не проверява възрастта на потребителите на ChatGPT и "липса на каквото и да е правно основание, което оправдава масивното събиране и съхранение на лични данни" за "обучение" на чатбота.

"Въпросите, които възникват, са фундаментални и показват, че GDPR предлага инструменти за включване и ангажиране на регулаторите в оформянето на бъдещето на ИИ", каза Десислава Савова, партньор в адвокатската кантора Clifford Chance, съобщават от news.bg.

Регулаторите на поверителността във Франция и Ирландия се свързаха с колегите си в Италия, за да разберат повече за основата на забраната. Германия може да последва стъпките на Италия, като блокира ChatGPT поради опасения за сигурността на данните, каза германският комисар за защита на данните пред вестник Handelsblatt.

"Изучаваме решението на италианския регулатор", каза говорител на ирландския комисар по защита на данните. "Ние ще се координираме с всички органи на ЕС за защита на данните във връзка с този въпрос."

Регулаторът на поверителността в Швеция обаче заяви, че няма план да забрани ChatGPT, нито е в контакт с италианския надзорен орган. Испанският регулатор заяви, че не е получил оплакване относно ChatGPT, но не изключи бъдещо разследване.

Италианската Garante, подобно на други регулатори на поверителността, е независима от правителството и също беше сред първите, които официално предупредиха притежавания от Китай TikTok за нарушаване на съществуващите правила за поверителност на Европейския съюз.

Докато комисарите по поверителността предпочитат повече регулации, правителствата са по-снизходителни.

Вицепремиерът на Италия разкритикува решението на собствения си регулатор, като го нарече "прекомерно", а говорител на германското правителство каза, че забрана на ChatGPT няма да е необходима.

Ходът на италианските власти миналата седмица имаше за цел да започне диалог с компанията за решаване на проблемите, повдигнати относно съответствието на ChatGPT с правилата за защита на данните на ЕС, а не да забрани инструмента, каза източник, запознат с въпроса.

OpenAI не е отговорила на регулаторите през уикенда, каза източникът. Междувременно OpenAI направи ChatGPT недостъпен в Италия в петък. Той не отговори на въпроси за други европейски регулатори, които търсят потенциални нарушения в своите страни.Компанията OpenAI няма офиси в страни от ЕС.

OpenAI, чиято платформа за изкуствен интелект превзе света след старта си през ноември, заяви в петък, че работи активно за намаляване на личните данни при обучението на своите системи за изкуствен интелект.

Италианското разследване на OpenAI беше започнато след деветчасов пробив в киберсигурността миналия месец, което доведе до показване на откъси от разговори на ChatGPT с едни потребители на други потребители и тяхната финансова информация.

Италия е първата западна страна, която предприе действия срещу чатбот, задвижван от изкуствен интелект

Докато италианският регулатор досега само е откроявал ChatGPT поради неговата популярност, други платформи за изкуствен интелект като Bard на Google също могат да бъдат поставени под въпрос, казаха няколко експерти.

"За разлика от ChatGPT, Google е по-вероятно да са взели предвид това вече поради историята си в Европа и поради размера на организацията", каза Савова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: