Порошенко: Минският мир е в опасност, ще говоря с Обама

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
16:45 / 14.02.2015
2631
Украинският президент Петро Порошенко предупреди, че споразумението за прекратяване на войната в Източна Украйна е в голяма опасност и заяви, че по-късно днес ще проведе разговори по телефона с американския си колега Барак Обама и с лидерите на Германия и Франция. Това стана след пристигането на информацията, че през последното денонощие 7 украински военнослужещи са убити, а 23 ранени в битката за Дебалцево.

Според украинския президент, Русия е засилила офанзивата срещу правителствените войски в Донбас въпреки споразумението за примирие от четвъртък.

"Атакувани са не само мирните жители на Украйна - това е атака срещу резултатите от преговорите в Минск. Без никакво обяснение след Минската среща офанзивните действия на Украйна се засилиха съществено", каза Петро Порошенко.

Часове преди да влезе в сила прекратяването на огъня в Украйна боевете стават все по-ожесточени. Проруските сепаратисти разрушават стратегическия град Дебалцево, съобщи началникът на местната украинска полиция Вячеслав Аброскин

Междувременно Съединените щати изразиха загриженост от съобщенията за нови доставки на тежки оръжия през руската граница. 

"Руските части по границата с Украйна подготвят голяма доставка на припаси за проруските сили, които се сражават в източна Украйна. Това съвсем очевидно не е в духа на споразумението от тази седмица", каза говорителката на Държавния департамент Джен Псаки.

Русия, която отрича обвиненията за намеса в Донбаския конфликт, внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на Минските споразумения.

Украинските медии разпространиха списък на загиналите и ранените цивилни при вчерашния обстрел срещу град Артьомовск. Руската агенция ТАСС цитира представител на организацията "Лекари без граници", който твърди, че в резултат от непрекъснатите бомбардировки, Горловка се е превърнал в "град-призрак", а "РИА Новости" съобщава за нови разрушения тази сутрин в Донецк.

Агенция "Интерфакс" съобщи за танков бой при Широкино, недалеч от град Мариупол. От пресцентъра на антитерористичната операция твърдят, че само през последното денонощие са били убити 100 сепаратисти, а други 180 са били ранени. По последни данни на ООН, общият брой на убитите по време на конфликта е вече 5 500.

По-рано заместник-министърът на отбраната на Украйна Петро Мехед заяви, че сепаратистите полагат големи усилия да завладеят стратегическите градове Дебалцево и Мариупол преди спирането на огъня, договорено за полунощ в събота срещу неделя. Обстрелът на жилищните райони е станал по-интензивен, а руската страна разполага допълнително тежко въоръжение, твърдят от Киев и Вашингтон.

Същевременно самообявилата се Луганска народна република започна да оттегля тежкото си въоръжение от фронтовата линия. Съобщението бе направено от председателя на Народния съвет на ЛНР Алексей Карякин.


Виж коментарите (14)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).