Още убити в Киев в деня на национален траур

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:38 / 20.02.2014
2535
Въпреки сключеното временно примирие между президента Янукович и лидерите на опозицията в Украйна, през нощта и тази сутрин демонстрантите на площад "Независимост" в Киев продължиха да водят битка с частите на реда "Беркут" за запазване на контрола над стратегическото място.

Командосите опитаха да изтласкат демонстрантите, като включиха в действие светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. Над площада се чуват мощни експлозии на гранати, над него се издига гъст черен дим. Според очевидци има най-малко 10 жертви и стотици ранени. Според "Франс прес" служителите на реда са използвали и бойни куршуми срещу хората на площада.

В сградата на правителството в Киев е започнала евакуация след съобщения, че демонстранти са проникнали в нея. На всички служители е наредено да напуснат сградата, каза правителствен източник.

ИТАР-ТАСС също предаде, че има заповед всички служители да напуснат сградата на Министерския съвет на улица "Михайло Грушевский".

По-рано бе съобщено, че има евакуация и в сградата на парламента и че в четвъртък и петък няма да има пленарни заседания.

Радикално настроени протестиращи са атакували милиционерски кордон на улица "Институтская" като са използвали огнестрелни оръжия. Снайперист стреля по служителите на реда на площад "Независимост", съобщи украинското МВР на сайта си. Ранени са над 20 милиционери.

Въпреки примирието и обявения за четвъртък национален траур в памет на жертвите от последните дни, напрежението в Украйна не стихва.

Тримата външни министри от ЕС са напуснали Киев, без да се срещнат с украинския президент Виктор Янукович, след като в центъра на столицата отново избухнаха кървави сблъсъци между силите на реда и демонстранти, съобщи "Ройтерс".

"Те отпътуваха. Не се видяха с президента от съображения за сигурност", заявил дипломатически източник.

Тримата министри - на Полша Радослав Сикорски, Германия - Франк-Валтер Щайнмайер и на Франция Лоран Фабиус, се срещнаха рано сутринта с опозиционни лидери и призоваха за прекратяване на насилието и подновяване на политическия диалог.

Тримата министри ще запознаят колегите си от Съвета на ЕС по външни работи с обстановката в Украйна. Фабиюс заяви, че по всяка вероятност Евросъюзът ще одобри санкции срещу официални представители от близкото обкръжение на Янукович, ако насилието и използването на сила срещу мирни демонстранти не бъде прекратено незабавно.


Виж коментарите (1)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).