Нова Зеландия със страхотен успех в борбата срещу COVID-19

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:59 / 13.04.2020
4856
Нова Зеландия постигна положителни резултати в борбата срещу коронавируса само след 14 дни строга карантина - излекуваните са повече от заразените на ден и има само един починал. Това се е случило, защото след въвеждането на карантината всички са я спазвали много стриктно.

Забранено е било дори къпането на плажа и риболовът. Призивът е бил да не се прави нищо, което би натоварило спешната медицинска помощ, пише журналистката Ана Фифийлд за Washington Post, цитирана от чешкия сайт lidovky.cz.

Жителите на островната държава могат да се разхождат или карат колело само около дома си. Хората трябва да спазват поне 1,8 м дистанция, дори когато отиват да пазаруват. В магазините може да се влиза един, останалите клиенти чакат на опашка отвън. Училищата са затворени и новозеландците трябва да учат децата си у дома.

"Само за две седмици стана ясно, че този подход работи", пише Фифийлд.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция намалява няколко дни подред, въпреки големия брой тествани случаи. От миналия вторник броят на излекуваните през последните 24 часа дори надвишава този на новите случаи. В четвъртък Нова Зеландия съобщи за 23 новозаразени и 35 излекувани хора.

Страна с по-малко от 5 млн. жители има само четирима починали и общо 1330 заразени до неделя, от които 471 са излекувани.

Въпреки обнадеждаващите резултати, новозеландският премиер Джасинда Ардерн отхвърля исканията за облекчаване на строгите мерки в пандемията. Иска цялата страна да бъде под пълна четириседмична карантина - т.е. два пъти инкубационния период на COVID-19. Тя обаче успокои новозеландските деца, че великденското зайче и феята на зъбките са незаменима работна сила и със сигурност ще ги посетят по Великден

На какво се дължи успехът на Нова Зеландия? На това, че правителството реагира на заразата много бързо и остро. Страната, която всяка година е посещавана от повече туристи, отколкото са нейните жители, затвори на 19 март границите си за чужденци. Два дни по-късно Ардерн изнесе голяма реч от кабинета си.

В нея посочи, че от 1982 г. Нова Зеландия не е преживявала подобно нещо. Премиерът обяви, че правителство й е подготвило план за карантина. Няколко дни по-късно Ардерн даде на гражданите 48 часа, за да се подготвят.

Сега обаче правителството е изправено пред решение кога и при какви обстоятелства да отвори границата. "Безплатното влизане в страната няма да е възможно, докато вирусът е в света или докато не бъде разработена ваксина", съобщава Washington Post, цитиран от чешкия сайт lidovky.cz.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).