Микола Балтажи: Референдумът противоречи на конституцията на Украйна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:08 / 14.03.2014
3172
Референдумът, измислен от нелегитимната власт, не може да бъде легитимен, защото противоречи на Конституцията на Украйна. Това каза пред журналисти в Пловдив Негово Превъзходителство извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи. По думите на посланик Балтажи, референдумът противоречи на самата автономна република Крим и на нормите за международно право.

"Знаете, че във връзка с въоръжената военна намеса от страна на Руската федерация, украинското правителство предприема всички мерки, като се обърнахме към всички международни организации, като ООН, Съвета за сигурност на НАТО, Европейския съюз, към държавите гаранти на Будапещенския меморандум", каза посланик Балтажи и допълни, че Русия като един от гарантите на Будапещенския меморандум нарушава всички двустранни спогодби касаещи пребиваването на Черноморския флот в Крим, Големия договор за приятелство, сътрудничество и партньорство, както и фундаменталните принципи на международното право. 

Посланикът на Украйна у нас каза още, че в конституцията на автономна република Крим е фиксирано, че може да извършва референдум само по местни, локални въпроси. 

"Всичко останало е в компетенцията на Върховният съвет на Крим, в компетенцията на централната власт. Затова той е незаконен", каза Негово Превъзходителство Микола Балтажи. 

"Опитите, които се извършват от страна на украинската дипломация, ние смятаме, че има още време, макар възможностите да намаляват, но все пак има време за диалог, а той е единственият път за урегулиране на кризата", каза посланик Балтажи. 

По думите му трябва да се действа с всички възможни политически, икономически, дипломатически и други средства, за да спре военната агресия. 

"Смятаме, че трябва да се установи този диалог между Киев и Москва, който в момента отсъства на най-високо ниво и на ниво министри на външните работи, и да се върнем към едно развитие, което ще осигури едно мирно решаване на проблема", каза посланикът и добави, че Крим е съставна част на Украйна, че е бил и трябва да остане част на Украинската държава. 

На въпрос "Късно ли е да се водят преговори?", посланик Балтажи отговори - Никога не е късно. "Когато оръдията мълчат, дипломацията трябва да говори и тя говори сега навсякъде", каза посланикът и припомни за посещението на министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк в САЩ, където взе участие в заседанието на Съвета за сигурност на ООН. 

"Знаете за вчерашната резолюция спрямо инвазията от страна на Руската федерация спрямо Украйна. Продължават дипломатическите усилия на двустранно ниво. Надяваме се, че все пак те ще дадат резултат", каза посланикът. 

Той отбеляза още веднъж, че Украйна е за мирен път, за мирно урегулиране на ситуацията в автономна република Крим. 

"Ние никога няма да се съгласим, че Крим ще излезе от подчинението на централната власт. Трябва да се говори повече за разширяване на пълномощията на автономна република Крим. Никой не пречеше това да се направи по-рано, но мисля, че ще бъдат положени усилия в тази посока", каза посланик Балтацжи". 

Що се касае до готовността за военен конфликт, посланик Балтажи каза, че в отговор на военната намеса и агресия от страната на Руската федерация, в Украйна се предприема всичко възможно да се противопостави достойно.

"Беше създадена Национална гвардия. Украинската армия провежда военни учения.Патриотизма в украинската армия е много високо", каза още Негово превъзходителство посланик Микола Балтажи.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (5)

Още по темата (4442):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
05.03.2024 ВВС: Полковник от САЩ е изнасял държавни тайни чрез сайт за запознанства
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).