ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Китайски манджи и макарони изместват насъщния
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:36 / 06.01.2012Коментари (8)2266
© Impact Press Group
Все по-често българите наблягат на китайската храна, в ежедневието ни масово навлиза и италианската кухня с многообразието от макаронени изделия, което ни отдалечава от традиционния начин на хранене в нашата страна. Това е една от причините потреблението на хляб в България да намалява сериозно. Само преди две години сме изяждали по 330 г хляб дневно, а сега консумацията достига максимум 200 г., съобщи за "Монитор" председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Младият и образован българин яде дори по-малко от 200 г дневно, а пенсионерите остават основни потребители на хляб.

Според нея негативна роля за намаленото потребление на насъщния е изиграло и разпространеното от диетолози мнение, че от хляба се дебелее. Българският хляб е най-евтиният здравословен хранителен продукт в ЕС категорична е Кукушева. Изминалата година според нея може да се определи като "Година на стандартите в храните", а в последните 40 дни на 2011-а дори е имало корекция в политиката на търговските вериги и те са започнали да поръчват достатъчно хляб, произведен по стандарт "България". В същото време обаче малките търговски обекти, в които е съсредоточена около 45 на сто от търговията с храни, все още избягват насъщният по стандарт.

Продължава обаче да съществува вносът на замразени хлебни закуски и хляб от другите страни в Евросъюза и това определено "изяжда" от бизнеса на нашите производители. Този внос нито е ограничен, нито е намален, защото няма и такава правна възможност. Решението е в ръцете на самите потребители, които не бива да разчитат на храни, които са произведени твърде далеч от България и вероятно съдържат достатъчно количество консерванти, смята шефът на федерацията. Освен това тези продукти не са изследвани в българските лаборатории на агенцията по безопасност на храните, защото България не е поставила законодателно изискване всички храни и напитки, които влизат у нас от единния европейски пазар, да бъдат анализирани в страната. Според г-жа Кукушева контролът на българското производство е 100% гарантиран всяка минута и от производителя, и от агенцията. Страната ни обаче е пропуснала да постави подобно изискване пред чуждите храни, но според федерацията това може да се направи и сега. Затова нейните експерти, заедно с представители на всички браншови организации от хранителната индустрия подготвят в момента предложение за промени в Закона за храните.

Още няколко очаквания към Закона за храните имат хлебопроизводителите. Едното от тях е понятието брак да не касае хляба, а това да става само в извънредни случаи, ако продуктът е с разкъсана опаковка или при транспортиране е смачкан и има неугледен вид. По този начин може да се свие сивият пазар в бранша, който в момента все още е в рамките на 40 на сто. В момента хляб, престоял 24 часа в магазинната мрежа, се подменя, но не се изхвърля и се пуска отново от сивия сектор, каза още Кукушева. Такива самуни се продавали на черно и дори направо от превозните средства в районите с по-бедно население.

Промяната в Закона за защита на конкуренцията също се чака с нетърпение от бранша на хлебопроизводителите. Те настояват да има изменение в частта за взаимоотношенията между търговци и доставчици.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Моите наблюдения са че хляба, който се продава е масово тип 'тоталитарен', еднообразен и не особено вкусен. Хората го купуват защото е евтин и нямат избор. Домашната хлебопекарни е добра алтернатива и знаеш какво има в хлява който ядеш (брашно и вода предимно). Италия и Франция имат хлябове, който са много вкусни, някой от тях се консумират студени и издържат (не си променят вкуса) по няколко дни. Едно време на село имаше селски хляб, който беше много вкусен (докато е мек, а после на прасетата).
+3
 
 
Иска ви се да се върне времето когато в магазина се продаваше единствено хляб, боза и кисело мляко, ама няма :Р
+1
 
 
Кой колко хляб яде и какъв живот води лесно се вижда и ако перефразираме не безизвестната сентенция то в българския вариант тя би звучала така : По килограмите ще ги познаете . ;)
+3
 
 
Това за китайската храна важи ли за Пловдив? На мене нещо не ми се връзва.
+6
 
 
Просто хората си купиха хлебопекарни, и ние сме с такава от година, става много вкусен хляб.Даже сега ядем повече хляб от преди, щото като го извадиш още мек и топъл и половината свършва.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Тежко ПТП в Сопот
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: