Ердоган откри най-голямото газово хранилище в Европа

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
18:23 / 16.12.2022
1348
Турция възнамерява да се превърне в световен център за ценообразуване на газа в близко бъдеще. Това обяви в петък турският лидер Тайип Ердоган на церемонията по пускането в експлоатация на нови мощности на подземното газово хранилище Силиври край Истанбул, което той нарече най-голямото в Европа, съобщава "Анадолската агенция“.

"Проведохме разговори със скъпия ми приятел (руския президент Владимир) Путин [за създаването на газов хъб на турска територия]... Тракия ще стане енергиен център. Нашата цел е да превърнем Турция в глобален център за ценообразуване на газа възможно най-скоро", отбеляза Ердоган.

По думите му, благодарение на балансираната енергийна политика на Анкара днес в страната работят 7 газопровода. Две плаващи регазификационни установки и два наземни ВПГ терминала са насочени към нуждите на страната. "Всички тези стъпки са насочени към превръщането на Турция в основен играч в световната енергийна търговия“, каза той.

Президентът отбеляза, че енергийната концепция на Турция предвижда намаляване на зависимостта на страната от външни източници до 2053 г. от 71 на 13 процента.

"Благодарение на газопровода "Турски поток“ ние доставяме "синьо гориво“ на България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария. В същото време, благодарение на Трансанадолския газопровод (TANAP), още 18,5 милиарда кубически метра газ се доставят на европейските пазари“, продължи турският лидер.

"Дневният добив на петрол в Турция скоро ще достигне 100 хиляди барела на ден. Имайки предвид проекта АЕЦ "Аккую“, който се оценява на 20 милиарда долара, се очертава една напълно различна Турция“, добави той.

Освен това Ердоган засегна въпроса за проучването и разработването на офшорни находища, включително в Източното Средиземноморие.

Според турския лидер в основата на недоволството на [отделните страни] от споразуменията между Турция и Либия лежи осъзнаването, че всяка инвестиция в енергийния сектор има вековни последици.

Виж коментарите (0)

Още по темата (194):
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи
11.11.2023 Politico: На Европа взе да й писва от българските "игри на руски газ"
10.11.2023 Унгария иска санкции от ЕК за България, заради таксата за транзит на руски
газ
01.11.2023 КЕВР решава: Каква ще е цената на газа за ноември?
29.10.2023 Радев за таксите за руски газ: Такива хрумвания водят до несигурност и
хаос
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).