ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
ЕК ни съди заради лошия въздух
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:38 / 18.06.2015Коментари (2)1244
© Plovdiv24.bg
Европейската комисия съобщи, че завежда дело срещу Белгия и България в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозна заплаха за общественото здраве.

Въпреки задължението на държавите от ЕС да осигурят добро качество на въздуха, в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение. Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора, отколкото загиват при пътни произшествия.

Фините прахови частици са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление, и причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт.

От 2005 г. насам със законодателството на ЕС са определени пределно допустими стойности за прахови частици с диаметър, по-малък от 10 микрона.

В случай на превишение на тези стойности държавите в ЕС приемат планове за качеството на въздуха, които трябва да включват подходящи решителни и перспективни действия, така че периодът на превишение на стойностите да бъде възможно най-кратък.

Необходимо е да се подобри качеството на въздуха и ЕК предприема действия по отношение на случаите на неспазване на нормите с надеждата, че държавите ще предприемат по-решителни мерки за справяне с проблемите, пише в съобщението.

В България, въпреки че бяха предприети мерки и от 2011 г. насам в повечето места за наблюдение са отчетени известни намаления на вредните частици, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности във всички шест зони и агломерации, с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности не са превишени веднъж - през 2009 година.

Обявеното днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли миналата година. Комисията предприе действия и срещу Швеция заради лошото качество на въздуха, като изпрати мотивирано становище.

Налице е трайна положителна тенденция

Няколко часа след наказателната процедура от Министерството на околната среда излязоха с позиция, че още от стартирането на процедурата и към момента е налице трайна положителна тенденция за намаляване на броя на превишенията на средно денонощната норма за прах и на средно годишната концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух.

"В новия програмен период на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" е създадена нова ОС 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух", чиято цел е подпомогане на общините при избора на адекватни мерки за справяне с проблемите с въздуха. По тази ос 120 млн. лв. ще бъдат насочени към общините с нарушено качество на атмосферния въздух", съобщиха още от ведомството.

Други мерки предприети от държавата, които са насочени към решаване на проблема, е текущото изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, с цел прилагане на допълнителни мерки от страна на общините за подобряване на качеството на въздуха и засилен контрол от страна на централната власт, гласи още реакцията.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
г-н Кмете в целия град ония малките машинки за почистване обикалят с вдигнати метли. тоест отчитат само дейност.
0
 
 
ми да почнем да плащаме освен и еко такса за вдишан и издишан въздух, току виж са го прочистили..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: