ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
До средата на 2015 г. инвестират над 110 млн. лв. в Пловдив и още 5 града
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:16 / 12.01.2012Коментари (11)6328
©
Днес представиха параметрите на подписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка - като управляваща Холдинговия фонд по инициативата JESSICA (Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони) за България, и Регионалния фонд за градско развитие АД (РФГР) - с водещ акционер Societe Generale Експресбанк и акционери финансова компания Елана и Balkan Advisors.

По силата на споразумението РФГР АД получава мандат за управление на 36,9 млн. лева от ресурса на Холдинговия фонд, а водещият партньор във фонда - Societe Generale Експресбанк поема ангажимент да съфинансира проектите на фонда с двойно по-голяма сума - 73,8 млн.лв. Така до средата на 2015 г. ще бъдат инвестирани общо над 110 млн. лева в проекти за устойчиво градско развитие.

На събитието присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, Христос Контогеоргос (Ръководител Централна и югоизточна Европа по програма JESSICA) от Европейската инвестиционна банка, Филип Лот - Главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк. Официален домакин на срещата бе кметът на Стара Загора - Живко Тодоров. Присъстваха още кметовете и представителите на останалите 5 водещи български града.

РФГР ще финансира проекти на общини, частни инвеститори и публично-частни партньорства, в шестте големи града на България - Бургас, Варна, Русе, Плевен, Пловдив и Стара Загора основно чрез заеми, но в някои случаи и чрез дялово участие. Фондът ще инвестира във всичко, което има потенциал да облагороди и осъвремени градската среда, като например: социална инфраструктура, проекти за подобряване на физическата среда и превенция на риска, системи за устойчива градска мобилност.

"Българските градове споделят проблемите на мнозинството европейски градове. Благодарение на опита в решаването на подобни проблеми Европейската комисия създаде програма JESSICA. Чрез нея нашият фонд получи възможност да предложи иновативни финансови решения за съвременно облагородяване на някои от най-старите европейски градове с огромен неизползван потенциал - прекрасните български градове - Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив.", заяви Мартин Заимов - председател на надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк.

По-рано вицепрезидентът на ЕИБ Вилхелм Молтерер коментира: "В допълнение към операциите по отпускане на средства, ЕИБ осигурява професионална експертиза по инициатива JESSICA - иновативен инструмент, фокусиран върху по-ефективното усвояване на Структурните фондове на ЕС. Те имат за цел да създадат револвиращи фондове за инвестиране в устойчиви проекти за градско развитие."

Министър Павлова подчерта, че за нас е от изключително значение придобиването на опит по отношение на прилагането на инструменти за финансов инженеринг, тъй като се очаква през следващия програмен период тяхното значение, в рамките на Структурните фондове на ЕС, да се увеличи значително.



Още по темата: общо новини по темата: 6
09.02.2012 »
09.02.2012 »
06.02.2012 »
26.01.2012 »
18.01.2011 »
08.12.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много масали ще се издрънкат... а след четири години нищо на лице. Това е типично за новата власт.Много са силни на лакърдиите, но трябва и акъл, пък той е кът!
-2
 
 
Нещата ще се случат с новата власт, олигофрена Славчо Атанасов е за съд!
0
 
 
Нещо не повече от 20 млн. лева от общата сума за Пловдив, а останалата част за Варна, Бургас и т.н. За нашия бюджет тази сума не е голям проблем, защото досега едва 3% от бюджета на града ни са натоварени по изплащането на старите кредити(добро наследство!), докато за Варна и Бургас този показател е съответно 18% и 19%. Дано скоро да почувствуваме нещо от тази засега добра новина!
+8
 
 
Защо се представя банков заем като инвестиция
+5
 
 
По-важно е колко ще бъдат реално инвестираните?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: