ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
250 евро на дете: Най-голямото увеличение на детските надбавки в историята на Германия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:59 / 11.11.2022Коментари (0)4263
©
Партньорите в управляващата в Германия коалиция се договориха за по-високи детски надбавки. От 1 януари 2023 година родителите ще получават вече по 250 евро за дете – с 31 евро повече, отколкото в момента. Опозиционният ХДС/ХСС също одобрява предложението, което още този четвъртък влиза за обсъждане в Бундестага.

"Най-голямото увеличение на детските надбавки в историята на Германия"

В момента държавната надбавка е 219 евро на месец за първо и второ дете, 225 евро за трето, а за четвърто и всяко следващо дете - 250 евро. Ако предложението бъде одобрено от парламента, от Нова година родителите ще получават вече с 31 евро повече за първо и второ дете, с 25 евро повече за трето, а за всички следващи деца ставката си остава 250 евро.

Първоначално управляващите предвиждаха детските надбавки да бъдат вдигнати на 237 евро за първите три деца, но впоследствие те са се решили на по-сериозно облекчение за семействата. Лидерът на фракцията на либералите в парламента Кристоф Майер заяви, че тези 31 евро са "най-голямото увеличение на детските надбавки в историята на Федералната република". Особено за семействата с ниски и средни доходи това е важна допълнителна подкрепа, увери на свой ред председателят на парламентарната група на социалдемократите Ролф Мютцених, цитиран от "Dеutsche Welle".

Детски надбавки се изплащат на родителите за деца до 18 години, но също и след навършването на пълнолетие, ако детето продължава образованието си. При навършването на 25 години спира изплащането на детски надбавки.

Условието е детето, което може да бъде също и доведено, внуче или взето за отглеждане от семейството, да живее при него в Германия или друга страна от ЕС, в Норвегия, Лихтенщайн, Исландия или Швейцария. Право да получават германски детски надбавки имат също и чужденци, които отговорят на едно от следните условия: граждани са на страна членка на ЕС, например България, на страна от Европейската икономическа общност или на Швейцария, Алжир, Босна и Херцеговина, Косово, Мароко, Черна гора, Сърбия, Тунис или Турция.

Освен това тези чужди граждани трябва да работят и да са социалноосигурени в Германия или пък да получават пари за безработица или за болест. Условие е също така те да имат разрешително за пребиваване и работа в Германия, или да са признати за бежанци или с право на убежище чужденци.

В Германия имаше случай на отказани детски надбавки на семейство от България без доходи в Германия. По това дело Съдът на ЕС в Люксембург реши, че не може да се отказва изплащането на детски надбавки на родители, преместили се в Германия от друга страна от Общността, през първите три месеца от престоя им – докато си търсят работа. Според решението на съда е достатъчно имигрантите от ЕС да искат да се установят за постоянно в Германия, за да имат право на детски надбавки.

По друго дело съдът в Люксембург реши по-рано тази година, че чужденците, работещи временно в друга държава от ЕС, трябва да получават същите по размер надбавки, както и гражданите на страната-домакин. Пример: детето живее с единия си родител в България, където разходите за издръжка са значително по-ниски от страната, в която живее и работи другият родител с право да получава детски надбавки. Австрия, например, обвързваше размера на надбавките с разходите за живот в страната, в която живее детето в действителност. Така социалните облаги за деца, които живеят, примерно в България, се намаляваха повече от два пъти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Отварят за посетители сграда "Ирини"
Строеж на AM "Русе-Велико Търново"
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: