ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Защо украсяваме елха на Коледа?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:48 / 25.12.2022Коментари (0)2403
© Plovdiv24.bg
Защо украсяваме елха за Коледа? Свързано ли е това с християнството? И как това става най-популярната традиция в света? 

Едва ли има човек, който не знае за коледната елха и кога се украсява. Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово.

Дървото, което украсяваме е вечнозелено иглолистно дърво, най-често от рода ела. Преди Коледа дървото се отсича, внася се в дома и се украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства.

В някои случаи се украсяват големи улични дървета на стратегически места, без да бъдат отсичани. Също така в някои случаи вместо живи дървета се използват изкуствени. Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността.

Причината е, че никъде в Библията няма коледно дърво. Същото важи и за езическите обичаи, където също няма информация за подобрен тип дърво.

Една от легендите за това как вечнозелената ела се превръща в символ на християнството, е свързана с католическия светец Бонифаций, известен с мисионерската си дейност в Германия през 8-ми век, припомня bTV.

Легендата гласи, че “Бонифаций се натъкнал на местни германци, извършващи жертвоприношения пред огромен дъб – дъбовете били свещени за бог Тор. Бонифаций взел брадвата си и отсякъл дървото, за да спре езичниците да се покланят на фалшив идол. Езичниците чакали той да бъде ударен от мълния, но това не се случило. Така че Бонифаций се възползвал от възможността да ги приобщи към християнството". 

Според легендата от падналия дъб израснала ела и по този начин тя се превръща в символ на Христос, защото е с триъгълна форма, символизира Светата троица – и оттам идва идеята, че дървото трябва да бъде символ на Христос и новия живот. 

Независимо дали тази легенда е вярна или не, вечнозелените дървета стават част от християнските обичаи в Германия, а през Средновековието там започват да се появяват "райските дървета“.

Предназначени да представляват "Райската градина", тези вечнозелени дървета са украсени с ябълки и стоят в домовете на хората на 24 декември. Интересно е, че идеята за ябълките би трябвало да символизира забранения плод, от който ядат Адам и Ева. Обаче в Библията никъде не се посочва, че този плод е ябълка.  

След време се появяват и светлините на дърветата. Смята се, че теологът и реформатор Мартин Лутер, е първият, който окача запалени свещи на дърво през 16 век. 

До 19 век коледните елхи са твърдо установена традиция в Германия. След което германците започват да мигрират, като със себе си отнасят традицията на коледни елхи и в други страни, по-специално в Англия. През 1790 г. Шарлота фон Мекленбург-Щрелиц, родена в Германия и впоследствие станала съпруга на крал Джордж III, започва да украсява дървета за празника.

Традицията става популярна сред британците, когато роденият в Германия принц Алберт и съпругата му британската кралица Виктория, започват да демонстрират това, че украсяват коледни дръвчета. 

Германските заселници пренасят традицията и в САЩ, където не се приема добре, защото много пуритани се противопоставят на украсената елха заради съмнение за езическите ѝ корени. Служители пък на колонията в Масачузетския залив забраняват празнуването на Коледа. Тяхната неприязън към празника е такава, че те дори са затваряли църквите си на 25 декември. Едва през 1820-те години Коледа започна да набира популярност в Америка, а първото коледно дърво в страната е изложено през 1830-те години. 

Коледните елхи стават традиция по целия свят, но това започва да оказва пагубно влияние върху горите, особено в Германия. За това германците започват да произвеждат изкуствени дървета от гъши пера през 1880 г., а по-късно те са заменени с други материали. 

Забележително развитие настъпва през 30-те години на миналия век, когато производител на четки за тоалетни чинии използва излишък от продукт, за да създаде изкуствено дърво. Така тези дървета стават все по популярни.


Още по темата: общо новини по темата: 341
06.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
16.01.2023 »
16.01.2023 »
11.01.2023 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: