ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Започва II международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 20.04.2011Коментари (0)2098
©
Музиката на едни от най-елитните български и чужди изпълнители ще зазвучи в Стария Пловдив по време на втория международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който има пролетна и есенна програма. Инициативата се организира от фондация "Америка за България" и фондация "МузикАртисимо".

В неповторимата атмосфера на старите Пловдивски къщи, тази година публиката на фестивала ще може да се наслади на изпълненията на клавирната звезда Евгени Божанов, който покорява световните сцени, печелейки награда след награда на най-известните международни конкурси, както и на харизматичната артистка с амплоа на певица, пианист и композитор, Станислава Стойчева. Духов квинтет "Солистите на БНР", носители на наградата Кристална лира за 2010 г., вписали в атрактивната си програма детски танцови двойки от "Парадайс данс", и флейтистката Мила Павлова, избрала за свой партньор оригиналната японска пианистка Аями Файт ще придадат допълнителна пъстрота на музикалната програма. Именитото дуо Ангел Станков /цигулка/ - Божидар Ноев /пиано, Австрия/ - солисти на камерен оркестър от НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив, ангелогласният Хор на софийските момчета, и джаз-проекта "на живо за деца и с деца" на популярния "Джазтет" с лидер Венци Благоев са само част от богатата програма на тазгодишния фестивал. Поради огромния интерес от публиката някои от концертите ще бъдат излъчвани за широката публика и на открито на видео-екран.

Към музикалните удоволствия в програмата са добавени литературни срещи - с поета, преводач и учен проф. Александър Шурбанов, както и изложби на нестандартни художници като живописеца Юлия Станкова и сценографа Юлиян Табаков.

С участието на младите изпълнители Хор на софийските момчета, 12-годишната пианистка Ивелина Кръстева, Камерен оркестър от ученици в НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив, както и с младите музиканти и изпълнители в проекта "Джазтет" на Венци Благоев, "Дни на музиката в Балабановата къща" се стреми да дава стимул и да подава ръка и на изгряващи таланти на музикалния небосклон. Като част от проекта ще бъдат организирани и майсторски класове в НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив през октомври 2011 г.

"Дни на музиката в Балабановата къща" цели да възкреси атмосферата на "доброто старо време" с някогашното "домашно музициране" в домовете на прочути интелигентски фамилии и да фокусира вниманието на българските и чуждестранни гости върху уникалните културно-исторически паметници и магнетичната духовна аура на Стария град. Първото издание на инициативата привлече над 1000 любители на класическата музика от България и чужбина. Тази година европейският телевизионен канал EuroNews отличи фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" като едно от най-значимите културни събития в Пловдив и засне филм за него и за неговия създател Мила Павлова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: