© | | В Родопите характерният цвят, в който се боядисват яйцата, е червен. Това каза директорът на Регионалният исторически музей Таня Марева. Тя разказа, че от древни времена в региона за боядисването им се използват растителни багрила от естествени материали. Червеният цвят се е получавал с екстракт от растението брош, което се използва и за боядисването на текстил. Друго популярно растение от древността за боядисване в червен цвят са и люспите от сух, стар лук. С повече люспи се получавал и червено-кафяв цвят. Специалистът каза още, че характерно за Родопите е, че до късен период от време се запазва направата на обредни хлябове за Великден, като характерните в днешно време козунаци се появяват сравнително късно на трапезата на смолянчани. В централните част на Смолянска област хлябовете са наричани „Кошари" или аченици, главно в селата Павелско, Хвойна, Орехово, Малево и град Чепеларе. „Кошарите представляват хляб, украсен с яйца и всъщност там се съчетават символите на хляба и великденското яйце в един обреден атрибут", обясни Марева. Кошарите в централната част на Родопите обикновено са много богато украсявани с тестени сухарчета, заграждащи група яйца, от където произлиза и името им - Великденска кошара. Интересна традиция за Родопите е, че се поднасят малки хлебчета с по едно или две червени яйца, които се дават на първото дете, дошло да честити празника. Такива се дават и на кумовете. Тази традиция се запазва до много късен период в Родопите, а козунаците навлизат десетилетия, след като са навлезли в другите части на страната, заключи директорът на смолянския музей. |