ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Учени откриха как да се избавим от алкохолното опиянение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:21 / 19.03.2023Коментари (0)5718
©
През уикенда много хора имат планове, които включат питие или две, като задължително трябва да се направи и оценка на риска сутрините да са придружени от силно главоболие. Въздържателите може и да не се трогнат, но любителите на високия градус със сигурност завиждат на онези индивиди, които могат да се наслаждават на алкохола без страничните му ефекти. Оказва се обаче че науката има обяснение по въпроса: специалисти по фармакология от Югозападния университет в Тексас (UT Southwestern) са идентифицирали хормон, който изглежда обръща ефекта от алкохолното опиянение. При експеримент с мишки хормонът има ясно изразен "отрезвяващ" ефект, което кара учените да се замислят дали той може да бъде ефективен и при хората. 

Хормонът се нарича FGF21 и естествено се произвежда от черния дроб на хората и гризачите. FGF21 обикновено помага за регулирането на метаболизма, като контролира глюкозата след хранене и адаптира организма към кетоза (жизненоважен компонент на противоречивата, но популярна "кето диета"). Когато животните - включително и хората - консумират ферментирали плодове или сокове, етанолът в тези продукти подтиква черния дроб да произвежда по-големи количества FGF21, за да предотврати бърза интоксикация и увреждане на черния дроб, пише hicomm.bg.  

Тази информация накара изследователите от UT Southwestern да се запитат дали по-големи дози FGF21 могат да обърнат ефекта от острата алкохолна интоксикация. В експеримент изследователите хранят мишки с еднократна доза етанол и изчакват 15 до 20 минути, докато мишките изгубят съзнание. След това екипът инжектира някои от мишките с FGF21. На тези, които са получили инжекциите, им е бил необходим около час и половина, за да дойдат в съзнание, докато на мишките, които не са получили инжекции FGF21, е било необходимо два пъти повече време, за да изтрезнеят. 

Тези окуражаващи резултати дават възможност за експерименти и когато става въпрос за по-умерени количества. Изследователите хранят мишки с по-малки дози етанол, в резултат на което те губят усещането си за координация и двигателна стабилност. Отново някои интоксикирани мишки получават инжекции с FGF21, докато други не получават. Мишките, които са получили FGF21, са възстановили чувството си за координация и контрол по-бързо от тези без спасителната добавка.  

Допълнително време в лабораторията показа, че FGF21 е помогнал на мишките да възвърнат трезвостта си, като е задействал неврони в локус коерулеус, които помагат за регулиране на възбудата и бдителността. Това, съчетано със склонността на хормона да предизвиква консумация на вода, може да позволи на различни видове да изтрезнеят за половината от обичайното време. Но FGF21 не изглежда да оказва влияние върху метаболизма на алкохола; мишките със и без инжектирания хормон са имали еднакви концентрации на алкохол в кръвта след експериментите на изследователите.  

Има много причини, поради които човек може да иска да се "разтовари", но UT Southwestern се фокусира върху една от тях: алкохолното отравяне. Алкохолът не само е водеща причина за смърт сред младежите, но само в Съединените щати всеки ден умират средно шест души от алкохолно отравяне. Ако UT Southwestern успее да изработи "лечение" на интоксикация за хора на базата на FGF21, това би могло да намали необходимостта от по-ангажиращи интервенции и ще доведе до стотици или хиляди спасени животи всяка година. 

"Не искаме да изпращаме сигнал, че е нормално да се напиваш, защото едно лекарство може да го отмени", казва молекулярният биолог и фармаколог д-р Клийвър Стивън от UT Southwestern. "Но FGF21 в крайна сметка може да е в състояние да предотврати някои негативни последици за хората, неспособни да се справят с алкохола."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: