ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Традиционни коледни обичаи в страните по света 
Автор: ИА Фокус 18:14 / 25.12.2022Коментари (0)1157
©
Освен коледните ястия всяка страна има и свои обичаи, много от които имат своите корени в миналото. Например в Армения на Бъдни вечер всички жители си лягат по пижами. Те се събуждат сутрин и се подготвят за празнична вечеря, без да свалят пижамите си. Смята се, че пижамата е символ на благополучие и здраве. 

В Обединеното кралство, освен основните ястия, собствениците на къщата сервират и специален пай, пълнен с различни необичайни продукти. Тази торта се нарязва на определен брой парчета, съответстващи на броя на хората, които седят на масата. В същото време всеки присъстващ на тържествената вечеря търси своето нещо в баницата. След това и гостите, и собствениците на къщата демонстрират нещата, на които са се натъкнали. Съответно, ако някой попадне на пръстен, това ще означава бърза сватба за собственика на предмета. Монетата е символ на богатство през следващата година. Ако подкова - годината ще е щастлива за този, който я е получил и т.н. 

В Шотландия, според стар обичай, всеки член на семейството трябва да се сбогува с всичките си оплаквания с помощта на огън. За целта вечерта преди Коледа цялото семейство идва до огнище или огън и на свой ред хвърля малки клонки в него. В същото време всеки си спомня оплакванията и неприятностите от изминалата година. Вярва се, че всички беди се изгарят заедно с клоните. А това означава, че през новата година ще има нов живот, без проблеми и негодувание. 

В Италия традиционно всички членове на домакинството обичат да играят на "урната на съдбата“. На Бъдни вечер най-възрастният член на семейството поставя под елхата специална урна с бележки, на които са изписани имената на подаръците. На следващата сутрин, веднага след закуска, цялото семейство идва до смърча и започва да се редува, изваждайки щастливи бележки. И за да е по-интересно, човекът, който пише тези бележки, оставя няколко празни листа. И ако някой от членовете на семейството извади един от празните листове, тогава той трябва да "откупи“ подаръка си, изпълнявайки желанието на организатора. Например, той може да покани участника да изпее песен, да грачи и т.н. 

В Исландия празникът се приема много сериозно. По традиция на Коледа между пет и десет вечерта всички жители на страната изключват телевизорите си едновременно. В същото време самите телевизионни и радиокомпании спират да излъчват, за да могат жителите на Исландия да се наслаждават на общуването помежду си и да не се разсейват от телевизионни предавания по време на гала вечерята. 

В Япония на Бъдни вечер вярващите поставят специални стълбове на входа на къщата си, върху които се поставят малки връзки слама. На Бъдни вечер те запалват тези своеобразни факли с надеждата, че димът от горящата слама ще избави домовете им от злите духове и ще изплаши злите духове. 

В Русия има обичай за Коледа да се носят само нови дрехи. В същото време всеки член на семейството може да се преоблече няколко пъти през празничната вечер. Смята се, че по този начин те привличат късмет и финансова независимост в къщата. Освен това в някои руски градове все още има обичай - да не се ядат коледни ястия, докато първата Витлеемска звезда не изгрее на небето. 

В България празнуването на Коледа започва в нощта на 24 срещу 25 декември. В полунощ младежите над 12 години излизат на разходка. По време на масовите празненства се пеят песни, които се наричат коледни, а всеки стопанин на къщата, на чиято врата е почукал на празник, пожелава здраве, щастие и богатство. Като награда за добрите думи стопанинът е длъжен да им благодари и да им даде ядки, сини сливи, сушени ябълки, сланина, сирене и коледни колачета. 

В Украйна дълго време на Бъдни вечер, 6 януари, стопаните на къщата ставали много рано и приготвяли обредна храна от зърнени храни, която се наричала "кутя“. Като напитка се вареше узвар - компот от сушени плодове. В същото време кутията и узварът се приготвят на печка, която според традицията се запалва по "праисторическия метод“ - чрез триене на едно парче дърво в друго или с помощта на камъни. В по-късен период кибрит, слама и дърва за огрев са били използвани по време на коледната подготовка. 

Интересно е, че кутя се залива със специална чиста вода, която се събира преди изгрев слънце. След като приготви кутия, домакинята на къщата добави ядки и мед към ястието. Според обичая кутя се носеше на роднини и приятели. В момента кръстниците идват да посетят кръстници и да донесат кутя. В много села самите домакинства ядоха кутя, след като премахнаха горния слой и го дадоха на добитъка. При това на масата пръв сяда най-възрастният член на семейството, а след него всички останали. Дегустацията на коледната гозба започна и от най-възрастния човек в семейството, който преди да поднесе лъжицата до устата си, прочете молитва и помени всички починали близки. 

След предпразничната вечеря много стопани, които гледаха добитък или имаха пчелин, се превръщаха за известно време в деца и в полунощ започваха да жужат, грачат, тихо или блеят. Смятало се, че по този начин те призовават пилетата да бързат, да дадат повече пчели.


Още по темата: общо новини по темата: 341
06.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
16.01.2023 »
16.01.2023 »
11.01.2023 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: