Светослав Овчаров: Съвременното българско кино с нищо не се отличава от киното в Европа

Автор: Ния Прелджич
Коментари (0)
13:51 / 13.01.2023
3179
В Европа киното представлява форма на културно многообразие и всички държави се грижат за неговата защита. Друг е въпросът дали българската държава се грижи достатъчно за това. Това каза кинорежисьорът и преподавател в НАТФИЗ проф. д-р Светослав Овчаров за предаването "Добър ден, България" в ефира на Радио "Фокус" по повод Деня на българското кино.

По думите на Овчаров съвременното българско кино с нищо не се отличава от киното в Европа.

"Обикаляйки на различни фестивали в света, виждам, че нашето кино по нищо не отстъпва на останалите европейски филми", заяви той.

Със съжаление Овчаров обаче сподели: "Друг е въпросът, че в България беше унищожена голяма част от разпространителската мрежа за кино и много дълги години големи градове, като да речем Русе, нямаше нито едно кино".

"Това доведе до това, че в някакъв момент хората изгубиха навиците си да ходят на кино и даже изключиха от семейните си бюджети разходите за култура и в частност за кино", допълни той.

"На студентите всяка година когато се появяват нови хора, които искат да кандидатстват, аз казвам, че това е едно изключително трудно, почти обречено занятие дотолкова, доколкото финансирането на киното е изключително несигурно, и това да учат 5 години в академията и да излязат от там може да се окаже, че просто ще ги превърне в луксозни безработни. Въпреки това досега не съм видял някой да се откаже", разясни преподавателят. 

Светослав Овчаров сподели, че когато човек твърде дълго се занимава с нещо, в един момент то става част от него. "Аз не мога да отделя киното от себе си", заяви той.

Професорът каза също, че киното е част от света, в който живее и се надява, че всички хора, които ходят на кино, стават част от този свят.

В заключение той обяви, че ще отбележи Деня на българското кино в Казанлък на прожекция на филма "Второто освобождение“.

"Ще се срещна с публиката, което е част от работата. В края на краищата един филм се състои както от неговото направяне, от изработката на филма, но също толкова и от срещата му с публиката", заключи кинорежисьорът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).