"Спутник V" била като руска рулетка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:10 / 09.03.2021
4179
Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди държавите членки на ЕС да не избързват с разрешаването на руската ваксина "Спутник V", сравнявайки го с руска рулетка, информира АФП. За това призова членът на управителния съвет на организацията Христа Виртхюмер-Хохе.

“Нуждаем се от документи, които е необходимо да бъдат прегледани. Към момента нямаме и информация относно ваксинираните пациенти. Затова силно призовавам срещу даването на извънредно разрешение на национално ниво“, каза тя пред австрийската ORF. Тя добави още, че от Русия продължават да изпращат документи и процедурата по евентуалното одобрение на ваксината тече в момента.

Официално ЕМА започна процедурата по одобрение на ваксината на 4 март. Тя предвижда данните за ефективността и безопасността ѝ да бъдат разглеждани поетапно. Това значи, че вместо да се изискват всички необходими данни наведнъж, постъпващата информация от клинични проучвания ще бъде оценявана, когато стане достъпна. Когато бъдат събрани достатъчно данни, производителят ще може да подаде официално искане за достъп до европейския пазар.

По данни на Москва до юли могат да бъдат предоставени ваксини на 50 млн. европейци. Въпреки че европейските здравни власти не са издали разрешение за употреба на ваксината "Спутник V“, две държави от ЕС – Унгария и Словакия, вече поръчаха и дори получиха дози от нея. Това е възможно, защото държавите членки имат право да разрешават употребата на лекарства на територията си, без Европейската агенция по лекарствата да се е произнесла.

В края на януари българският здравни министър Костадин Ангелов допусна възможността за използването на руския продукт и в България, но само в случай, че той получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Въпреки това преди седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска българското правителство също да купи "Спутник V".

В петък предложението беше отхвърлено от парламента.

Виж коментарите (4)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).