ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Служители: ChatGPT върши 80% от работата ни, шефовете нямат представа
Автор: Рени Томович 14:44 / 13.04.2023Коментари (0)7707
© Shutterstock/Аndrey_Popov
Служителите са признали, че използват ChatGPT – революционния чатбот, задвижван от изкуствен интелект ( AI ) – за работа на множество работни места на пълен работен ден, пише Daily Mail.

Те наричат ​​себе си "свръхзаети“, тъй като инструментът им позволява да изпълнят работното натоварване на всяка роля за поне половината от времето.

Повечето от работните места, които вършат, включват доста голямо количество писане, като например създаване на маркетингови материали, в които чатботът е доказал, че е изключително умел .

ChatGPT е голям езиков модел - AI система, която е обучена на огромни количества текстови данни, за да генерира човешки отговори на дадени подкани.

Когато бе пусната безплатно от стартиращата компания OpenAI през декември, тя отвори очите на обществеността колко мощна стана технологията през последните години.

Бързо беше използван за полагане на изпити , изнасяне на проповеди , писане на софтуер , подготовка на правни документи и даване на съвети за взаимоотношения – за да назовем само няколко.

Но почти половин година по-късно, неговите потребители станаха по-опитни и вече могат да използват ChatGPT, за да заблудят своите работодатели да си мислят, че работата им е обърнала цялото им внимание.

В действителност те имат множество други работодатели, които мислят точно същото.

"ChatGPT върши като 80 процента от работата ми“, каза Бен, свръхнает работник, чието име беше променено, пред Vice .

Бен работи в областта на маркетинга за компании за финансови технологии и за първи път чува за идеята да работи повече от една роля по време на пандемията.

През втората половина на 2021 г. започнаха да се появяват съобщения за служители, които се възползват от огромното преминаване към дистанционна работа, за да си намерят допълнителна работа.

Но това не винаги е било от алчност, тъй като на много хора им липсва финансова сигурност в лицето на масовите съкращения и икономическата несигурност .

Бен от Торонто не успя да се присъедини към общността на свръхзаетите по това време, тъй като работата му беше твърде взискателна, но когато откри ChatGPT, нещата се промениха.

Той и много други негови колеги в света на маркетинга успяха да използват AI, за да намерят бързо конкретна информация или да генерират писмени материали, почти неразличими от тези, написани от човек.

След като това значително намали времето, необходимо за справяне с работното му натоварване, той се чудеше дали би могъл да си намери друга работа и да върши същото.

Разбира се, по-рано тази година той направи точно това и дори използва ChatGPT, за да напише мотивационните си писма, докато кандидатстваше.

За да накара ChatGPT да му напише история, той ще му даде шаблон и някакъв контекст като подкана и това ще му генерира основата на крайния продукт в рамките на минути.

Бен добави, че скорошното издание на GPT-4 , още по-мощна версия на оригинала, е още по-добро в разбирането на неговите специфични изисквания.

"Мога просто да му кажа, за да създам история и то просто го прави вместо мен въз основа на контекста, който съм му дал“, каза той пред Vice.

Текстът, който генерира, обикновено се нуждае от някои незначителни промени, добави той, тъй като понякога ще допуска грешки .

Този елемент е това, което някои от работниците смятат, че ще им попречи да загубят напълно работата си заради AI, тъй като техният опит все още е необходим, за да проверят какво се генерира.

Бен също използва ChatGPT, за да пише съобщения за своя мениджър, които той определя като трябва да бъдат с малки букви, така че да изглеждат като написани от зает работник.

Друг служител го използва, за да транскрибира срещи в Zoom, така че да не се налага да обръщат внимание и да могат да преглеждат бележките по-късно.

Три пъти нает финансов репортер също каза, че го използва за писане на програми за Microsoft Excel, съкращавайки процесите, които обикновено отнемат две седмици до само няколко часа.

Повечето от работниците, с които Vice разговаря, не вярват, че това, което правят, е неморално, сравнявайки го с хора, които работят една работа през деня и друга през нощта.

Един от тях каза, че не вярва, че ще бъде "възнаграден с повече заплащане“, като работи повече в една компания, и че това е реалистичен начин за генериране на повече приходи.

Но те са щастливи да пазят схемата си в тайна възможно най-дълго, тъй като са наясно, че могат да се възползват от кратък прозорец на възможност.

Когато техните мениджъри се замислят как AI - който не изисква заплата - може да върши голяма част от работата им, те може неволно да се отрежат от работната сила.

Сравнявайки технологичния напредък с развитието на модерния стан, Райън каза на Vice, че "това ще бъде един оператор на стан, за разлика от, както знаете, 100 тъкачи“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: