ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Синът на актьора Малин Кръстев с постижение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:09 / 25.05.2023Коментари (0)3480
© Театър 199
С постижение в средите на българския театър може да се похвали роденият през 1999-а син на актьора Малин Кръстев, който спечели конкурса за нова българска пиеса “Славка Славова", пише "24 часа". 

“Кулата", от Борис Кръстев, чиято премиера се проведе в Театър 199, съчетава приказка в Дисни стил със Самюел Бекет Даниил Хармс. Актьори, стълбове в театър “Възраждане" (Свежен Младенов и Йордан Ръсин), плюс Йоана Буковска-Давидова, са изборът на режисьора Съни Сънински за постановката му “Кулата" в Театър 199.Премиерата легитимира победата на автора на текста Борис Кръстев в последния конкурс на театъра. В програмата на спектакъла Кръстев разказва, че написал пиесата на един дъх, а близките му хора я харесали. После я предложил в конкурса на името на Славка Славова. И спечелил първо място, което дава право на постановка в Театър 199. Борис Кръстев е завършил НАТФИЗ и сега е актьор в Пловдивския театър. Може би усещането му за сцената ще стане обяснимо, ако допълним, че младият автор е син на актьорите Станка Калчева и Малин Кръстев.

Историята за непристъпна кула със заключена принцеса, която чака да бъде намерена и спасена от принца, е вечна като света. С нея израства всяко малко дете. И дори възрастните, макар и позагубили много от романтичните илюзии на детството, не престават да вярват в принца на бял кон, който ще се появи един ден в живота им.

В премиерното представление “Кулата" тази история е разказана с намигване, полу на шега, полу на истина, по-близко до сюжетите на Хармс и Бекет, отколкото до приказките на Шарл Перо, братя Грим и Уолт Дисни. Това е модерна приказка, написана в стил магически реализъм. Авторът вкарва персонажите в нетрадиционен любовен триъгълник между принцеса, рицар и принц.

На пръв поглед сюжетът е подчинен на формулата “Аз обичам него, той обича друг", но на по-дълбоко философско ниво това е история за пропуснатите възможности, за рицарите, които съдбата ни изпраща, но невинаги сме готови да ги разпознаем и приемем, за тайните, които всеки е заключил в кулата на подсъзнанието си. Изпълнена е с метафори, като тази за стълбите препятствие или изход, или за червената стая, в която никой не трябва да влиза.

Сън и реалност, мечти и действителност се размиват. Историята е смешна, на моменти пародийна, в други малко тъжна. Както се случва в живота, залостената врата често се оказва отворена, само нашите страхове и предразсъдъци ни карат да мислим, че е заключена, и да чакаме някой спасител.

Едва ли има по-добър режисьор от Съни Сънински, който да са заеме с такъв текст, движещ се по ръба на приказката и абсурда. Той е решил спектакъла с много импровизации, гегове, движение, танц с хореограф Мила Искренова.

Сънински, също както колегите си Сашо Морфов и Теди Москов, е режисьор кукленик и си служи виртуозно с въображението, придавайки на обикновени предмети необикновен смисъл и роли. Още помним представлението му “Охранители", в което едни дървени тояжки влизаха в ролята ту на бухалки, ту на френски франзели, ту на гимнастически лостове.

В “Кулата" режисьорът жонглира с две червени топчета, които се превръщат от клоунски носове в символи на мъжката и женската сексуалност. Тези и още няколко шеги с еротичен привкус изтръгват смях от публиката. И тримата актьори – Йоана Буковска-Давидова, Свежен Младенов и Йордан Ръсин, се забавляват на сцената и отлично влизат в сериозно-смешната двойствена същност на персонажите си. Музиката на Емилян Гацов - Елби и ефектната костюмография на Юлиян Табаков допринасят за въздействието на представлението.


Още по темата: общо новини по темата: 7050
01.03.2024 »
29.02.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
22.01.2024 »
предишна страница [ 1/1175 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: