Сим Алексиев представя Мира Лехчанска в галерия ''Възраждане'' в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:23 / 17.03.2005
3679
В интервю, специално за Plovdiv24.com, галеристът Сим Алексиев представи художничката Мира Лехчанска, чиито платна в момента могат да се видят в галерия "Възраждане" в Стария град. Това е нейната първа изложба в Пловдив, но една от многото в нейната творческа кариера.
Тя е "една от доайените на българското изобразително изкуство" - казва за нея господин Алексиев. Известна е по-скоро като илюстратор на книги и учебници. "В Италия е много ценена, има над 5 награди за илюстрации на книги". Повечето изложби на авторката са също зад граница - в Италия и Германия. Интересно събитие в нейния живот е приемането й в Художествената академия - София - това става, когато тя е едва 13-годишна със специален указ на министъра на културата като особено талантливо дете. Нейни учители са Илия Бешков, Илия Петров, Дечко Узунов.
Изложбата носи заглавието "Носталгия по приятели" - представя 13 живописни платна, които са свързани с фрагменти от живота на Мира Лехчанска. Може да се усети любовта й към животните, към Родопите, към приятелите...
Художничката е само едно от големите имена, които галерията е представила в своята почти 10-годишна история - почитателите на отбраното изобразително изкуство са видели тук Г. Чапкънов, Хр. Харалампиев, Г. Липовански. "Възраждане" се старае да показва на своята публика най-вече фигуративни работи - на тялото е заложила и в "Носталгия по приятели".
Тази година галерията навършва 10 години, за които е представила над 250 изложби. Годишнината ще бъде подобаващо отбелязана и ще бъде издаден луксозен албум с картини на излаганите художници.

Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Зрител: Владимир Зомбори спечели "Като две капки вода"
Дядо Иван Звездев сади русенски благи домати
Той е легенда, бивш треньор на Гришо, съпруг на звезда и бивше га...
Коя е майката и коя е дъщерята?
Носителка на "Оскар" и "Грами" призна сексуалната си ориентация
Арестуваха Жерар Депардийо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).