Посланикът на Великобритания се пресели в Пловдив, за да учи български

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
15:44 / 09.01.2012
4820
Новият посланик на Великобритания у нас Джонатън Алън вероятно ще говори на "майна", тъй като се пресели за месец в града под тепетата да учи тънкостите на българския език. Скоро се очаква той да поеме официално поста от Стийв Уилямс.

Алън е пристигнал в Пловдив веднага след новогодишните празници и е настанен у младо семейство с 10-месечно бебе. Бащата е връстник на Алън - на 36 г., а майката е на 31 и е учителка по английски. Единствените условия, които дипломатът поставил, е да му говорят само на български (вече разбирал почти всичко, но държал да говори перфектно), и да живее в отделна стая. Апартаментът се намира в 15-годишна кооперация, но от съображения за сигурност се пази в строга тайна, а членовете на "приемното" семейство не вдигат мобилните си телефони на непознати номера.

Англичанинът, роден в Нотингам, наблягал на ястия от традиционната българска кухня. През 4-5-седмичната си визита възнамерявал да се запознае обстойно с античната и съвременната култура на древния град. Топдипломатът е в Пловдив без съпругата си Лиз. Вчера той кара ски заедно с хазяите си на пистите в района на хижа "Здравец" в Родопите.

Още миналия декември от посолството на Обединеното кралство потърсили за съдействие ресорния за културата, образованието и туризма зам.-кмет на Пловдив Стефан Стоянов. "Предложихме няколко подходящи семейства, които отговаряха на техните критерии", заяви Стоянов. Той е син на евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов и племенник на бившия президент Петър Стоянов. Честта да настани посланик Алън в пловдивския му дом се паднала на зам.-кмета по спорта и социалните дейности Георги Титюков

И двамата заместници на градоначалника инж. Иван Тотев обаче не издават точния пловдивски адрес на топдипломата. Н. Пр.Алън е започнал кариерата си в областта на европейската интеграция. Работил е в Брюксел и Кипър, като предварително за 1 година е изучил идеално гръцкия език. Оглавявал е и Департамента за Източна Африка, включващ Бурунди, Руанда, Кения, Уганда, Конго и Танзания в британското външно министерство.

Мистър Алън е известен и като голям фен на футболния отбор "Нотингам Форест", където се подвизава 18-годишният ни юношески национален вратар Димитър Евтимов.

Източник: в "Труд"


Виж коментарите (10)
Още новини от Любопитни новини:
Дядо Иван Звездев сади русенски благи домати
Той е легенда, бивш треньор на Гришо, съпруг на звезда и бивше га...
Коя е майката и коя е дъщерята?
Носителка на "Оскар" и "Грами" призна сексуалната си ориентация
Арестуваха Жерар Депардийо
Орлин Павлов: Разбих врата, защото се заключих сам точно преди да...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).