ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
По-добре мляко с кафе, отколкото без
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 21.02.2023Коментари (0)3528
©
Ако пиете кафе, пийте го с мляко за повече здраве. Това е изводът, който може да се направи от изледване на Копенхагенския университет.

Кафето е напитка, която е с противоречиво реноме. Обожавана и отхвърляна заради аромата и горчия вкус, несъмнено черната течност има в по-голяма или по-малка степен ободряващ ефект. Кафето се пие и при ниско кръвно, но се страни от него при склонност към високо, както и при невъзможност да се заспи навреме и се разбива нощната почивка.

Кафето същевременно е евтина напитка, която при правилно приготвяне осигурява на организма и полезни вещества, сред тях основно полифеноли, известни със силния си антиоксидантен ефект. Така че несъмнено кафето не може да се зачеркне и изключи от менюто ни с лека ръка, пише puls.bg. 

Всеки път, когато болестотворни бактерии, вируси и други чужди тела навлязат в организма ни, имунната ни система реагира като използва бели кръвни клетки и вещества, за да се защити. Тази реакция е известна като възпаление. Възпаление възниква и когато претоварваме сухожилията и мускулите си и е характерно и за заболявания като ревматоиден артрит. 

Антиоксидантите помагат на организма да се справи със стреса, причинен от свободните радикали – нали именно този стрес води до възпалителни процеси в тялото. Полифенолите са едни от най-ефективните и силни оксиданти, които се използват от някои индустрии – най-вече хранително-вкусовата, за забавяне на окисляването и срещу влошане качеството на храната. По този начин се предотвратява промяната на вкуса и гранясването.  

Досега са провеждани множество изследвания на полифенолите, включително на полифенолите на кафето. Но са малко тези, които разглеждат ефекта от кобинирането на тези растителни вещества с други молекули, например протеини, а ясно е, че нашето хранене се базира на смесването на различни съставки.

Ето защо изследователите от Департамента по хранителни науки, в сътрудничеството с Департамента по ветеринарни науки на Копенхагенския университет решават да наблюдават как се "държат“ полифенолите, когато се комбинират с аминокиселини – аминокиселините са градивни елементи на протеините. 

"Когато полифенолът реагира с аминокиселина, неговият инхибиторен ефект върху възпалението се засилва“ споделя проф. Мариан Нисен Лунд, ръководител на изследването. По-точно комбинацията на протеини и антиоксиданти удвоява противовъзпалителните свойства на имунните клетки. 

На този етап ефектът е наблюдаван само в лабораторни условия върху имунни клетки, но научният екип се надява да получи финансиране, за да го проучи и при живи организми, включително и при хора.

За целите на изследването учените са работели с три групи имунни клетки - третирани само с, макар и разрични, полифеноли, с полифеноли в комбинация с протеини и контролна група без нищо. Имунните клетки третирани с комбинация от полифеноли и аминокиселини в този експеримент показали два пъти по-висока ефективност в борбата с възпалението от третираните само с полифеноли. 

От предишни изследвания е ясно, че полифенолите се свързват с протеини от месни продукти, мляко и бира. 

Работата на учените показва, че реакцията между полифенолите, на които е богато кафето, и аминокиселините, съдържащи се в млякото, е толкова бърза, че е трудно да се избегне в изследваните храни, твърдят те. Такава реакция може да се търси и при комбинация на полифеноли и мляко в други храни, състоящи се от протеини, плодове и зеленчуци. Например месно ястие със зеленчуци или смути, в които се добави малко млечен протеин или кисело мляко.

За съжаление, човешкият организъм не усвоява много ефективно полифенолите, затова учените търсят начини как да ги капсулират в протеинови структури, за да се подобри този процес. Допълнителният плюс в стратегията им е, че така ще се засилят и противовъзпалителните ефекти на тези антиоксиданти. 

Изследването е финансирано от Независимия изследователски фонд на Дания и се провежда в сътрудничество с Техническия университет в Дрезден, Германия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:
Обраха Галена
23:18 / 31.03.2023

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
Обмислят "Синя зона" в центъра на Пловдив
Местен инвеститор изгражда баластриера край Първенец
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Ако изборите за кмет бяха днес, кого бихте подкрепили?
Веселина Александрова
Георги Титюков
Димитър Колев
Здравко Димитров
Иван Петков
Иван Стоянов
Иван Тотев
Йордан Иванов
Костадин Димитров
Манол Пейков
Славчо Атанасов
Друг
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: