ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Пловдивски готвач изкушава Истанбул с агнешко
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:20 / 23.12.2007Коментари (0)2204
Всеки опит на чуждоземен готвач в Турция да впечатли местните си колеги с приготвянето на агнешко блюдо изглежда като смела мечта. Турците са най-добрите кулинари, когато става дума за агнешко. Това признава и пловдивският майстор в кухнята Петър Янков, който бе един от осмината българи, представили страната ни на Международния кулинарен фестивал в Истанбул. Въпреки това той още преди конкурса твърдо бе решил, че ще се бори за награда точно в този раздел. Резултатът показа, че самочувствието на нашия майстор е напълно оправдано. Авторитетното жури на фестивала възнагради майсторството му с грамота. Българите като отбор пък се класираха на четвърто място измежду над 500 участници от 17 страни.

Петър Янков е сред най-младите, които получават покана за участие в състезанието от Асоциацията на професионалните готвачи в Турция. "Кулинарният фестивал премина колкото вълнуващо, толкова и напрегнато", разказва след завръщането си в България готвачът. Лично на него му било доста трудно, защото за първи път участвал в подобен конкурс.

Притеснението идвало от изключително краткото време, което се давало на готвачите да приготвят ястие - само 30 минути. От друга страна пък, журито от над 10 професионални готвачи от различни страни, било изключително взискателно. "Може би това бе и причината в много от разделите изобщо да не бъде присъден златен медал. Така нашите три сребърни медала са си направо златни", обяснява младият кулинар. По думите му агнешкото месо е негова слабост, затова решил да шашне конкуренцията именно с гозба от него. "Приготвих "Сейнт Мери", което е основно ястие от агнешко с коприва", обяснява готвачът. Блюдото е от агнешко месо от плешка, която преди това е маринована. Панира се в горски билки. Към ястието има тиквички и червени домати, панирани в мащерка, бейби салата "Капрезе" с мариновано козе сирене и редукция от балсамов оцет. С кулинарния си шедьовър Петър успява да се пребори с конкуренция от над 50 готвачи, които също се представяли в раздела за агнешко месо. Специалитетът му бил добре оценен и от турските му колеги, което е голямо признание за работата му. За класирането журито на конкурса следило освен за вкусовите качества на предложеното ястие и за чистотата в кухнята на всеки от готвачите. В това отношение пловдивчанинът също нямал конкуренция, защото негов принцип е, че и най-великият готвач губи по точки, ако в кухнята му цари хаос.



Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: