ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Наистина ли 50-те са новите 40?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 06.04.2023Коментари (0)2132
©
Ако сте разгръщали фотоалбуми на ваши роднини от времето, когато са били млади, или сте гледали стари телевизионни предавания, със сигурност поне веднъж сте се питали защо изглеждат по-стари от връстниците им днес.

Казват, че 40-те са новите 30, а 50-те са новите 40. Така ли е наистина? И защо някои хора изглеждат доста по-млади или по-възрастни за годините си?

Подобни въпроси си задават и учените, които искат да разберат какво се случва с хронологичната и биологичната възраст на човека.

Хронологичната възраст е броят години от раждането ни досега - числото, което изричаме, когато ни попитат на колко години сме. Биологичната възраст пък отразява физиологичното състояние на тялото ни и за определянето й се използват различни биомаркери. Няма как да избягаме от хронологичната си възраст, но можем ли да повлияем на биологичната.

Разлики

Статия в списание Demography от 2018 г. изследва промените в биологичното стареене (въз основа на показатели като кръвно налягане и белодробна функция) във връзка с хронологичната възраст, настъпили между 1988 и 2010 г. Тя показва, че дори в този кратък период от време има значителни разлики в стареенето, като по-новите поколения са биологично "по-млади“ от тези, които са живели преди тях.

Потвърждава го и проучване във Финландия, което установи, че днешните възрастни хора имат значително по-високи физически и когнитивни способности. Преди 30 години стотици финландци над 75-80 години са подложени на набор от физически и когнитивни тестове. Същите тестове са повторени през 2017-2018 г. с техни връстници. Съвременната група показа по-висока скорост на ходене (с 2-4 метра в секунда), сила на захващане (с 5-25%) и на разгъване на коляното (с 20-47%), по-бърза мисъл, по-гладка реч, по-добра работна памет. Казано с други думи, сега живеещите възрастни хора се движат и мислят като "по-млади“. За специалистите това не е учудващо, защото "тези хора са израснали и живели в един различен свят“.

Фактори

Значение имат редица фактори, сред които по-високият стандарт на живот, по-добрите здравни грижи и ниво на зъболечение; употребата на слънцезащитни кремове и богатият избор от качествена козметика, чиято редовна употреба се е превърнала в ежедневие за повечето жени. Развитието на технологиите даде възможност на младите хора да избират професии, които нямат нищо общо с тежкия физически труд и вредните условия на работа. Нещо повече, професиите на умствения труд са източник на постоянни предизвикателства за мозъка, което го поддържа във форма. Физическата активност, отказът от тютюнопушене, здравословното хранене, богато на плодове, зеленчуци, фибри, ядки, ограничаването на газираните напитки и сладкишите, избягване на прекомерното излагане на слънце и достатъчният прием на вода влияят върху биологичната ни възраст и ни помагат да сме по-здрави и да изглеждаме по-млади.

През 17-и век средната продължителност на живота е била 30 години. През 20-и век тя се увеличава с 27 години и през 2012 г. достига 79 години в САЩ. Зад този напредък стоят по-добрите условия на живот и хранене, чистата вода, употребата на антибиотици, ваксини, усъвършенстваните медицински грижи, предава Телеграф.

Теории

Над 300 теории се опитват да обяснят механизмите на остаряването - процес, на който са подвластни всички живи организми. Според учените те не си противоречат, а взаимно се допълват.

Известно е, че изявата на редица гени се променя в хода на възрастта. Какви са тези изменения обаче – причина или следствие за стареенето? Има ли гени, които са пряко отговорни за остаряването и дълголетието? Наличните данни не дават категоричен отговор, но определено ни предоставят сериозна тема за размисъл. Изследвания при хора столетници и техните роднини разкри участък върху четвъртата хромозома, който може да съдържа гени, насърчаващи дълголетието.

Профил

Профилът на стареещите клетки е описан за пръв път през 1961 г. Това са клетки, които вече не се делят, но и не умират. Те може да отделят биологично активни молекули, които поддържат хронично възпаление, което нарушава нормалното функциониране на тъканите и е един от основните фактори, допринасящи за свързаните с напредването на възрастта заболявания. Любопитното е, че стареещите клетки могат да разпространят стареенето към нормалните клетки и когато се натрупат над определен праг, дават път на различни патологични процеси.

Ето защо стареещите клетки се превърнаха в мишена за т.нар. сенолитични агенти, чиято задача е да ги открият и отстранят, за да предотвратят неблагоприятното им въздействие. Очаква се сенолитичните агенти да помогнат в борбата с над 40 патологични състояния. Някои от тях вече са в клинични изпитвания при диабет, болест на Алцхаймер, остеоартрит, остеопороза, очни заболявания и др.

Ще има ли ваксина срещу стареене?

Работи се и върху създаването на ваксина срещу стареене, на която също разчитаме да ни избави от стареещи клетки. Обнадеждаващи резултати дойдоха в началото на 2022 г. от проучвания при мишки.

Целта на науката е да повиши качеството на живот на възрастните хора, да добави не години към живота, а живот към годините. А движението, мечтите, любовта, заниманията, които ни носят удоволствие и удовлетворение и ни правят щастливи, са част от формулата, поддържаща духа и тялото ни млади.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: