Лекарство срещу хепатит може да потиска COVID-19

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:00 / 31.05.2020
2781
Лекари от Хонконг откриха, че новосъздаденото лекарство за хепатит С симепревир може да възпрепятства възпроизводството на SARS-CoV-2 в човешките клетки и да засили ефекта на друго антивирусно лекарство – ремдесивир, съобщи ТАСС.

Резултатите от техните експерименти са описани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

"Нашите експерименти показват, че в комбинация симепревир и ремдесивир засилват действието си взаимно, което намалява дозата на двете лекарства при лечението на COVID-19. Това е изключително важно, защото вирусът може да развие резистентност към едно от тези лекарства, ако започнат да се прилагат широко на практика“, пишат изследователите.

От избухването на епидемията от новия коронавирус в китайския гр. Ухан, учени и лекари изучават как съществуващите антивирусни и други лекарства действат върху него. За три месеца биолозите идентифицираха десетки лекарства и антитела, които потенциално могат да инхибират размножаването на вируса, а също така тестваха няколко лекарства в действие, включително хидроксихлорохин, лекарство което се използва срещу малария.

Хонконгските молекулярни биолози и лекари, ръководени от Майкъл Чан, доцент в Китайския университет в Хонконг, откриха още един подобен препарат, потенциално надминаващ всички съществуващи лекарства против SARS-CoV-2, изучавайки ефектите на различните лекарства върху заразени клетъчни култури.

Учените са обработвали клетки с различни дози от 11 популярни противовирусни препарата, които вече са одобрени в САЩ и други страни за лечение на инфекции и са отчитали как са се изменяли концентрациите на вирусните частици и на вирусната РНК, както и броят на жизнеспособните клетки. Резултатите им показват, че само един препарат – семепревир – потиска разможаването на вируса, като не убива голяма част от клетките.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Любопитни новини:
Той е легенда, бивш треньор на Гришо, съпруг на звезда и бивше га...
Коя е майката и коя е дъщерята?
Носителка на "Оскар" и "Грами" призна сексуалната си ориентация
Арестуваха Жерар Депардийо
Орлин Павлов: Разбих врата, защото се заключих сам точно преди да...
Катето Евро издига паметник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).