ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Колко пъти на ден трябва да храним кучето ни със сухи храни за кучета?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:05 / 07.02.2023Коментари (0)12236
©
Пазарът на храни за кучета е наистина огромен и може да се сблъскате с всякакви вариации. Не само че съществуват различни консистенции храни за кучета, ами и ако например разгледаме внимателно категорията сухи храни за кучета, ще открием че съществуват различни подвидове, разясняват от Royal Canin, специалисти в производството на сухи храни за кучета. Въпреки че повечето сухи храни изглеждат доста еднакви, те всъщност могат да се различават драстично по качество, съставки, консистенция, ползи и тн. Заради това и препоръчителното количество за дневна дажба може да се различава драстично. Решихме да разгледаме въпроса за честотата на храненията. Нека да започваме.

Сред многото въпроси, с които се сблъскват новите собственици на кучета е колко пъти на ден трябва да хранят новия член на семейството и кое е по-полезно за кучето. Ветеринарните лекари препоръчват хранене на кучето поне два пъти на ден. Кучетата с медицински проблеми или диетични нужди може да изискват специализирани графици за хранене или ограничения за това, което ядат или специална ветеринарна диета. Със сигурност сте попадали на специални храни за кучета с уринарни проблеми, алергии, диабет или пък за кастрирани кучета. Всички тези разновидности на сухи храни за кучета са със специално предназначение, спрямо обикновената храна.

Породата също играе голяма роля, когато решавате колко често да храните кучето си. Кучетата от големи породи например често се нуждаят от повече хранения и повече калории на ден, отколкото кучетата от средни и дребни породи. Заради това, някои храни като Royal Canin са разработили и адаптирани серии за различните породи кучета, например за лабрадор, чихуахуа, йоркширски териер и други.

Възрастта също е друго важно съображение. Изискванията към калории за двумесечен йоркширски териер варират значително в сравнение с 2-годишно йорки.

Колко пъти да храним малките кученца?

Тъй като кученцата растат бързо, те се нуждаят от повече калории, отколкото възрастните кучета. Храненето на кученцата е от решаващо значение за изграждането на основа за бъдещ растеж, както и за развитието на техните кости и органи. Кученцата трябва да имат определено количество калций в диетата си, в противен случай те могат да развият метаболитно заболяване на костите или ортопедични състояния като ранен артрит. Важно е също и да не предозираме подрастващите животни с калций, защото това може да доведе също до неправилно развитие на опорно-двигателната система. При хранене с висококачествена храна от търговската мрежа не е необходимо сами да си назначаваме допълнителен калций за наши
©
я домашен любимец. Винаги е добре първо да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар.

Подрастващите кученцата се нуждаят от малки, чести хранения. През първите няколко месеца от живота на кученцата те имат нужда от малки порции храна през целия ден, докато преминават от майчиното мляко към твърда храна. От около 4-месечна възраст , кученцата могат да започнат да ядат по три пъти на ден и след това да преминат към хранене два пъти на ден.

Храненето им три или четири пъти на ден улеснява храносмилането и спомага за поддържането на постоянни нива на енергия. Въпреки това е важно да не ги прехранвате, защото кученцата с наднормено тегло е по-вероятно да затлъстеят в зряла възраст. Винаги четете какво пише на опаковката на сухите храни за кучета. Не слагайте "на око“ в купичката им, защото всеки човек мери различно.

Препоръката при подрастващи кученца е при хранене със суха храна между 2-рия и 5-тия месец да се разделя дневната порция на три хранения, а след 6-тия месец постепенно да се премине към две.  Въпреки че породата е важен фактор, нивата на метаболизма и енергията могат да варират с до 30%, следователно ще трябва да дозирате правилно храната съответно на вашето кученце.

Кученцата наистина растат бързо и е важно да променяте приема на калории и количеството храна спрямо информацията на опаковката до края на израстването според размера на животното.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: