ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Княгиня Калина стана кукерка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:38 / 01.02.2023Коментари (0)5582
©
Княгиня Калина стана кукерка!

Единствената дъщеря на Симеон Сакскобургготски се включи в Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, който за първи път в 50-годишната си история продължи цели три дни.

За изненада на всички, княгинята се появи облечена в автентична народна носия сред участниците в миньорския град. Калина бе забелязана от "България Днес" в редиците на сурвакарска група "Джамаль" от софийското село Равно поле. Калина крачеше отстрани на сурвакарската група, а най-отпред застана 15-годишният й син Симеон-Хасан, който също бе облечен в традиционна българска народна носия. До тях беше и съпругът на Калина - Китин Муньос, с друг близък на царското семейство, също пременен в носия.

Включването й в участниците от Равно поле изненадало и ръководителя на местната сурвакарска група "Джамаль" Емил Лазаров.

"Калина пропусна всички останали групи, хареса си нашата, дойде при нас, дръпна ме за ръката и ме попита на развален български дали може да се включи. Казах й: "Разбира се!". В момента, който ме дръпна, я познах. Бях прекалено изненадан. Както казват хората - такова нещо не се случва всеки ден", разказа пред "България Днес" Лазаров, чиято група спечели първо място на зрителския вот на "Сурва".

Калина Сакскобургготска се задържала около 10-15 минути в групата, след което помолила за снимки с маскираните участници от "Джамаль".

"Княгиня Калина направи няколко снимки, после помоли да се съберем цялата група за обши кадри. Царското семейство си имаше фотограф. Синът й Симеон-Хасан нищо не говореше. Съпругът й Китин Муньос казваше къде да застане и как да се позиционира Калина за самите снимки. Накрая ми каза "Гууд, гууд" (добре на английски - б.а.), а после "довиждане" на български. Нямаме никаква обратна връзка, фотографът им също не ми каза нищо и нямаме контакт", разказа още Емил Лазаров, който води "Джамаль" на трето участие като ръководител.

Групата е създадена през 1954 г. от самодейци в Равно поле. Всяка втора или трета неделя на новата година участниците, които варират от 35 до 60 души, обикалят от къща на къща в селото, за да гонят злите сили. Вечерта се събират около голяма клада на площада, където в комедиен стил се пресъздава обичаят сватба.

Самият Емил изработва 90% от кукерските маски на групата, най-вече силиконови с лица на хора. Около 4 дни му отнема изработката. До 200 лв. стигат най-големите и извити рога от кози, овце, крави или биволи. Докато колан с 10 до 20 хлопци на кръста започва от 1000 лв.

Не става ясно дали княгиня Калина ще пожелае да участва и занапред в групата и да има собствена маска. Но интерес щерката на бившия премиер Симеон II проявила и към друга група на маскарадните игри - тази на силистренското село Айдемир.

"След като нашите участници дефилираха на "Сурва" в първия фестивален ден, на излизане от площада ни пресреща момче, което ни помоли да се снимаме с царското семейство. Били сме забелязани от тях и са ни харесали като визия и представяне. За 10-15 минути беше срещата, направихме кадри както с цялата група, така и отделно с кукерите. След това княгиня Калина ни благодари на развален български за снимките", разказа пред "България Днес" Георги Спасов, който е един от двата мотора на сурвакарската и коледната група в Айдемир.

Калина Сакскобургготска ще се установи завинаги в България, стана ясно на рождения ден на дъщерята на Симеон, който бе на 19 януари.

"След повече от 10 години живот в Мароко семейството ми се установява да живее в България", казва княгинята на близките си.

Тя, съпругът й Китин Муньос и синът й Симеон Хасан, който е роден в България и кръстен у нас, имат българско гражданство и говорят български.

"Обичам България и се чувствам българка, тук ми е много добре", категорична е Калина. Тя и семейството й изкарали рождения ден с огромна торта, а пожеланието, което си отправила Калина, било най-сетне да успее да започне работа по музея на Третото българско царство.


Още по темата: общо новини по темата: 7050
01.03.2024 »
29.02.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
22.01.2024 »
предишна страница [ 1/1175 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: