ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Какво и от кого се построи по времето на комунизма? Наистина ли има повод за гордост?
Автор: Георги Кирилов 00:38 / 27.05.2023Коментари (12)7052
©
Какво построи "народната власт“ по соца? "Хиляди заводи“, пътища, болници… Започвам с вестник Работническо дело от 1974 г., в който се отбелязва първата копка на строежа на магистрала Хемус. За 15 години при тая "цъфтяща“ икономика, кога "всичко си имахме“ другаря Живков не успя да построи една магистрала, що така?, пита в свой материал сайтът socbg.com.

Ето ви малко данни, с които "другарите“ все още се гордеят. Експозиция посветена на бригадирското движение в Историческия музей в Димитровград. Цитирам:

"На 5 август 1946 г. 2075 бригадири започват прокопаването на първокласен шосеен път през Хаинбоазкия проход. За периода 1946-1950 г. стотици хиляди млади хора участват в изграждането на едни от най-големите обекти в нашата страна. Изграждането на ж.п.линиите Перник-Волуяк, Ловеч-Троян, Самуил-Силистра, на язовирите "Копринка" и "Росица", електрификацията на страната и др. На строителните площадка на Химическия комбинат, на Циментовия завод и на първите жилищни блокове в града, при прокарването на първите улици, при изграждане дигата на р. Марица, своят безвъзмезден труд дават над 45 000 младежи от цялата страна. Благодарение на бригадирското движение е изградена териториалната инфраструктурата на страната – построени са важни шосейни и железопътни линии, язовири, електроцентрали, далекопроводи, промишлени предприятия, обществени сгради, извършени са множество залесителни мероприятия и др. Голяма част от тези обекти се ползват и днес.“

 

45 години ни наливаха в главите как работниците се борили с капиталистите за по-големи надници, как са създадени профсъюзите и за борбата срещу детския труд. Четяхме Вапцаров и как се строи завод:

"Децата ни мрат

в задушната смрад

със жадни за слънце очи.

А ние? – Бездушно

превиваме врат

и мълчиме,

позорно мълчим.

Прокарахме мрежи

и в тях укротена тече,

да, нашата кръв

преминава. 

Със нокти дълбахме скалите.

В гранита тунели пробихме.

Опасахме с релси земята….“

Така, така, ама при "народната власт“ сме строили заводи без да ни плащат. Всичко е построено с безплатен робски труд, който наричаха "доброволен“. 45-те хиляди младежи построили Хаинбоаз са работили безплатно, спали са в бараки и палатки, върху сламени дюшеци и без течаща вода и баня. Нещо като в плантациите в южните щати на САЩ, но при минусови температури през късната есен.

В социалистическа България всичко построено от комунистите е плод не на държавата и развитата икономика, а на принудителен, безплатен труд! Гордостта на соца Циментовият и Химическият заводи са строени от бригадири! Една соц. лелка ми възрази, че "сме си строили за нас“. Сериозно ли? Ами като сме си го строили, защо сме плащали данъци?

В нормалните пазарни икономики, хората плащат данъци и държавата строи. При соца хем плащаш данък, хем работиш 45 дни ангария, хем после ти обясняват, че всичко било безплатно!? Най-обичах да слушам как капиталистите са експлоатирали детския труд, докато бачках на 16 години 45 дни в консервния комбинат в Стамболийски. Доброволно! Щот
©
о ако не отидеш "доброволно“ в гимназията ти влиза в характеристиката. Ако си студент и не носиш удостоверение за участие в бригада не можеш да запишеш следващ семестър. Четох едно изказване във Фейсбук на Михаил Миков от БСП по повод годишнината от създаването на първата национална бригада – 5 август 1946 г : "Организираното бригадирско движение е доказало колко градивни могат да бъдат левите сили. Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи… цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината. България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й.“ Човекът си го признава в прав текст! НЕ държавата, НЕ губещата "планова“ икономика, НЕ помощта на Съветския Съюз, а безплатният ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН труд на хиляди български младежи! Докато те работиха без да им се плаща, други се гордеят с построено и приписват заслугата на партията и държавата. А "ентусиазма“ на другаря Миков го имаше само във вестниците и в докладите на партийните събрания – всъщност всички псувахме. В заключението на своята реч другарят Миков казва:

"Единство в името на обща справедлива кауза, ентусиазъм и солидарност в интерес на цялото общество. Ние трябва да променим тази страна и да възстановим връзките между хората и между народа и държавата“. Ами възстановете ги, другарю Миков! Вместо да водите привържениците си на Бузлуджа на бира с кебапчета, съберете се под лозунга "Строим за Родината“ и вървете да копаете на магистралата да дадете пример. После Ви чакат АЕЦ Белене, Южен Поток… Хайде, всички до един! Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Интересно как толкова много българи са чувствителни на тема робство и ангария, но как доста от тях подхождат избирателно. Да имаш 2000 свои овце и да работиш за агата лошо; да ти вземат всичко и да работиш в ТКЗС за партиен секретар не толкова лошо. Хомо съветикус - иди го разбери!
0
 
 
Защо , глупавата човешка природа, за да обеди в нещо , винаги трябва да плюе по друго нещо ?! На тоя свят , който познаваме няма само положителни неща има и отрицателни , и хубави и лоши , този , който успее що годе да намери баланса ще е най - добре и със сигурност най-умния...Този сега се загнал да внушава колко било лошо , пък сега колко хубаво...няма нужда господине , всеки сам преценя, какво и как , сега или преди ... Но фактите като цяло , оборват статията на тоя господин, може много да се пише , но като теглиш чертата, се вижда кристално , какво е сега , и какво е било преди ...сега имаш едно , преди друго ... Баланс му е майката , умните извличат най-доброто , дори от лошото ...Конкретно в Пловдив са се построили от държавата две градини за 32 години , като идеш на Рогошко гледаш набори 50 , 60 , 70 за какво става въпрос...хората все по болни и все по-рано си отиват...
+3
 
 
Никаква повод за гордост няма този човекоубийствен и НЕприложим режим. Избит е цветът на българския народ, интелигенцията. По царско време българският лев е бил конвентируем, това е достатъчно като факт, за да придобие човек представа каква е била България преди червеният боклук да влезе насила.
0
 
 
Насила, принудително, ама построено. Сега за 30 години всичко разрушено. Най-бедни и най-болни в Европа. България е Белене!
-3
 
 
Все повече се убеждавам, че колкото по-късно си роден в годините след 1989г., толкоз по-голям разбирач си за всичко случило се преди 1989г.
0
 
 
Гоче, аз съм ходил по бригади, жив съм, здрав съм и ако има чалъм да се върне времето пак бих ходил.
0
 
 
Над 45 хил. младежи. А сега тия наще мамините турили очилцата и тесните панталонки и се правят на мн. здрави. По зле ще става. Искаме промяна искаме да сме модерни ,но не сме готови още.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: