ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как ще спасят астронавтите от пробития кораб "Съюз МС-22"
Автор: Рени Томович 15:50 / 13.01.2023Коментари (0)13459
©
Държавната комисия реши как да върне на Земята екипажа на космически кораб, повреден в орбита. Според експерти те са избрали най-разумния сценарий, а самата извънредна ситуация е полезен опит, който ще бъде полезен при изследването на дълбокия Космос, съобщи РИА Новости.

Фонтан "Циолковски"

На 15 декември в мрежата се разпространиха кадри от излъчване на НАСА от Международната космическа станция: водни пръски летят в Космоса от руския космически кораб Союз МС-22, закачен към него. Изтече охлаждаща течност.

Топлината, излъчвана от телата на астронавтите и бордовите инструменти, се отвежда в Космоса чрез специални системи - една от тях е неизправна.

Температурата в кораба рязко се е повишила. Неофициално се говореше за 50 градуса по Целзий, но Роскосмос отрече това, като каза, че термометърът показва 30.

На самата Международна космическа станция всичко беше наред. Но международният екипаж трябва да бъде върнат на Земята. През септември кораб на името на Константин Циолковски достави руснаците Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, както и американеца Франсиско Рубио, в орбита като част от двустранна програма за кръстосани полети (малко по-късно Dragon взе рускинята Анна Кикина на борда).

Според Роскосмос всички системи на Союз МС-22 (с изключение на системата за охлаждане) функционират нормално. Не се знае обаче как ще се държат след разкачване. Освен това астронавтите ще трябва да прекарат около шест часа в горещ кораб на път за вкъщи. Ако дори в изключено състояние и по време на обмен на въздух със станцията температурата достигне 30 градуса, може само да се гадае до какви стойности би се повишила с трима души на борда и работещи устройства.

Имаше идея Прокопиев, Петелин и Рубио да бъдат евакуирани на "Союз МС-23" - на 16 март на него трябваше да лети следващият руско-американски екипаж. Корабът може да стигне до станцията в автоматичен режим. Вярно е, че това не е толкова надеждно - в извънредни ситуации астронавтите се скачват на ръчно управление.

Въз основа на резултатите от изследванията, както и като взе предвид препоръките на Съвета на главните конструктори на RSC Energia, държавната комисия реши проблемният кораб да бъде свален от орбита в безпилотен режим и да бъде изпратен на Союз MS- 23 станция, за да го смени през февруари - също без екипаж. В същото време мисията на Прокопиев, Рубио и Петелин се удължава с шест месеца, а полетът на следващия екипаж - руснаците Кононеко, Николай Чуб и американката Лоръл О'Хара, се отлага. Това съобщи ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов.

"Съюз" ще се скачи автоматично със станцията без проблеми, убеден е Овчинников. Според него, дори и да не се получи от първия път, специалистите на Земята ще могат да "префлашнат" програмата дистанционно.

"След като са решили така, това означава, че има доверие в надеждността на автомобила“, казва експертът.

Той припомни, че Русия вече е изпратила "Союз" на МКС без екипаж през 2019 г. с андроидния робот FEDOR.

Фатален милиметър

Работните групи установиха, че дупката е резултат от външно механично увреждане от космически отломки или много малко небесно тяло.

Ръководителят на Роскосмос уточни: метеороид се е сблъскал с Циолковски, тоест антропогенният характер на извънредната ситуация е изключен. Борисов се позовава на данни от американска видеокамера с висока резолюция. Размерът на отвора, през който изтича охлаждащата течност, е само милиметър.

Овчинников отбелязва, че сблъсъкът на космически кораби с такива обекти не е рядкост. Поради малки частици от естествен и изкуствен произход върху слънчевите панели на станцията постоянно се появяват стружки. А през юни метеороид проби огледалото на ултра скъпия телескоп James Webb.

Системите за проследяване виждат само относително големи обекти.

"Прекалено сме свикнали всичко да върви по план“

Инцидентът със "Съюз" в крайна сметка трябва да бъде от полза, казва Андрей Йонин, член-кореспондент на Руската академия по космонавтика "Циолковски".

"Световната пилотирана космонавтика е стигнала до точката, в която различни извънредни ситуации са много необходими", казва той. "Като успешната работа на системата за спасяване на екипажа по време на аварийното изстрелване на Съюз през 2018 г. или образуването на пукнатини на МКС и използването на технологии за откриване на причините за извънредните ситуации. Защо това е важно? Някой ден определено ще отидем в дълбокия Космос. Ще има много проблеми, така че е по-добре да работим колкото е възможно повече в орбита."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: