ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да съживим колата, ако цяла зима е стояла в гаража?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 22.03.2023Коментари (0)555
©
През зимата собствениците не се нуждаят толкова от автомобили, колкото през пролетта или лятото. При снеговалежи и студове много шофьори оставят колите си на паркинга или в гаража, като отиват по работа с градския транспорт. Има дори такива, които буквално зазимяват автомобилите си, като ги оставят на закрито място и ги държат там до настъпване на пролетта.

До каква степен продължителният престой може да повлияе на техническото състояние на автомобила и какво ще трябва да се провери първо под капака, за да се избегнат възможни повреди? Ето какви съвети дават опитни автомобилни експерти, цитирани от automedia.investor.bg:

Изтощен акумулатор

Ако водачът не е палил колата повече от месец, рискът от пълно разреждане на акумулатора е висок. И толкова много, че ще бъде невъзможно да отворите вратите на колата с помощта на електронен ключодържател. Ще трябва да се използва старомодния начин за отваряне на механична ключалка на вратата. След това може да се наложи да отворите капака, да извадите акумулатора и да го занесете вкъщи за презареждане, което е неудобно и трудно. 

Ето защо, преди да се подготвите за реанимиране на машината, можете да закупите преносим стартер, който е малка и лека литиева батерия, способна да достави много голям пиков ток от няколкостотин ампера. Зареждането е достатъчно за няколко стартирания на двигателя. Тези устройства са полезни в ежедневието. Те могат да презареждат различни джаджи и имат вградено фенерче.

Старо масло

В картера на двигателя се натрупва конденз по време на дълги периоди на бездействие. Поради промените в температурата върху металните повърхности се образуват водни капки, които се стичат надолу и падат в маслото. Колкото повече размразявания заради повишаване на температурата през зимата се случват, толкова повече вода ще се смеси със смазващата течност. 

Освен това старото масло е склонно да отделя химически добавки, които се утаяват на дъното на резервоара под формата на малки люспи. Там се натрупват частици сажди, както и продукти от износване на материалите на силовия агрегат и системата за смазване. Когато двигателят се стартира за първи път, горивната помпа може да поеме тази концентрирана утайка, рискувайки да запуши филтъра.

Освен това маслото с утайка и с голямо количество вода се превръща в емулсия с много различни характеристики. Такова масло вече не може да изпълнява напълно функциите си и трябва да бъде заменено с ново. Най-добре е да не поемате рискове, преди да стартирате двигателя за първи път, източете старото масло и сипете ново, като не забравяте да смените филтъра.

Изсъхнали уплътнения

По време на дългите седмици престой, гумените уплътнения изсъхват. Те се окисляват, напукват и разслояват, особено ако са по-стари и не са сменяни повече от десет години. След това, когато налягането на маслото се повиши рязко след стартиране на двигателя, уплътненията или маркучите могат да загубят плътността си. Образуват се течове на масло. 

Трудно е да се справите с този проблем, тъй като спукана връзка на части или уплътнение не може да бъде ремонтирана без разглобяване и поставяне на ново уплътнение. Също така е невъзможно да оставите теч на масло в двигателното отделение, тъй като капчици могат да попаднат върху гумени части, което допълнително води до тяхното омекване и разрушаване. Това рано или късно води до спукване на тръбата и изтичане на антифриз.

Ръждясали дискове

Дългите периоди на бездействие причиняват ръжда на спирачните дискове. Върху тях също се кондензира влага, което провокира корозия. Детайлът е покрит с червен цвят. Това е опасно, защото ръждата не може да се изтрие от меките спирачни накладки. Грубото корозивно покритие действа като абразив и уврежда горния слой на облицовките по време на пътувания, намалявайки експлоатационния им живот. В резултат на това животът на спирачните накладки може да бъде намален наполовина. След появата на ръжда дискът се препоръчва да бъде обработен и почистен.

Изтичане на хладилен агент

Друга беда след дълъг престой очаква колите със стари климатици. Този сложен механизъм не обича дългите спирания на работата. Факт е, че когато хладилният агент циркулира, през системата преминава и специално масло, което е необходимо за работата на компресора. 

Ако климатичната система не е активна в продължение на няколко седмици, съществува риск от изсъхване на смазката и започване на негативни процеси на корозия и изсъхване на уплътненията, което води до загуба на херметичност и изтичане на хладилен агент. А зареждането на климатика е не само обезпокоително, но и скъпо.

Загряване и контрол

След първото стартиране на двигателя колата трябва да е добре загрята. Важно е да се изчака, докато маслото се разпръсне през системите за смазване на силовия агрегат и трансмисията. Освен това ще трябва да се проверите и изправността на хидравличния усилвател. Рязък скок в налягането може да изтръгне част от сгъстеното масло от резервоара и дори да доведе до разкъсване на стари тръбопроводи. 

Освен това е важно да се контролира работата на амортисьорите, които също съдържат масло. Амортисьорите ще трябва да се затоплят в движение с равномерно движение, като се избягват сблъсъци с големи неравности и ями. Процедурата се извършва за няколко минути.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: