ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Изпепеляващата любов на Елисавета Багряна и Боян Пенев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:14 / 24.03.2023Коментари (0)2892
©
На 23 март, 1991 г. от този свят си отива една от най-обаятелните, колоритни и въздействащи поетеси в историята на българската лирика - Елисавета Багряна. Нейната поезия е може би най-женската, най-нежната и проникновена поезия, която литературната класика на България някога е познавала.

Светът на Багряна е магнетичен, грабващ, обсебващ, изплетен от обич и възторзи, от пламенни копнежи и неуморим полет на духа, от нежна, любовна мечтателност и мъжествена дързост, от пленителна женственост и всепобеждаваща упоритост, от огнено жизнелюбие и неописуемо безстрашие пред горчивите, понякога убийствени стрели на живота.

Един безкраен поетичен свят, единен и същевременно противоречив. Нейните стихове са изключително емоционални, бунтарски и едновременно с това – силно споени с традицията. Названието на първата ѝ стихосбирка "Вечната и святата" е симптоматично за творчеството ѝ – жената в нейната лирика е противоречива – едновременно вечна, свята и грешна – просто жена. Жена, която когато обича, обича с цялата си душа! Душа на птица. На жена! И няма как да е иначе. Голямата ѝ любов е толкова грешна, колкото и свята.

Една обречена, безумна, невъзможна, разтърсваща, изгаряща всичко по пътя си, любов. Такава е любовта между Елисавета Багряна и проф. Боян Пенев – двойката, която успя да победи обществените предразсъдъци и личните бариери, но не и смъртта, която понякога идва най-неочаквано. Когато през 1924 г. ги застига любовта, и двамата са женени – той за поетесата Дора Габе, а тя за царски офицер, от когото има 5-годишен син. Поетесата не може да удържи на пламенния порив и се хвърля в обятията на влюбения до полуда в нея литературен критик.

Лудата ѝ страст към Боян отвежда двамата в частна квартира и през 1926 г. успява да получи развод. Влюбените се впускат в планове за съвместен живот, припомня woman.bg.

Бракоразводното дело на Боян Пенев с Дора Габе е насрочено за 15 юли 1927 г., но само месец преди това Боян Пенев внезапно издъхва. Така завършва тази бурна и кратка любов. А красивото и искрено приятелство между Елисавета Багряна и Дора Габе, последвало след нея, е само един красив и семпъл щрих към нейния митологичен колорит. Багряна продължава да обича живота и да усеща неговата непреходна, и вечна хубост.

Стиховете ѝ са все така пропити от нежната прелест и женственост на едно сърце, родено да обича, да копнее, да живее своя земен живот дръзко и пълнокръвно. А как е обичал Боян Пенев своята Лиза, както той наричал Елисавета Багряна, може да почувствате от неговото писмо до нея – писмо, останало във времето, за да нашепва за една трагична, но голяма любов:

Mила Лиза, нямам никаква охота да пиша писма.

Какво бих могъл да ти кажа дори в най-дългото, най-подробното писмо? Само това, че те обичам много, че не съм те забравил и не ще те забравя, че сега те обичам все тъй силно, както и преди. Но бих ли могъл с обичта си да намаля мъката ти? Искам да те видя, да бъда с тебе насаме – не за да ти кажа нещо особено, а така – да те почувствам отблизо. Това желание страшно ме измъчва. Толкова много искам да те видя, че започвам да вярвам в чудеса, очаквам нещо невероятно, невъзможно. Ако в нас самите, в душите ни, няма прегради помежду ни, какво значение могат да имат външните прегради. Обичта ни ще ги победи – ще ги победи и времето.

Мъчително ми е да живея в тази действителност. Не се срещам с приятелите си, не защото предварително съм взел някакво решение, а защото не мога да ги понасям. Обикновено стоя в къщи затворен, работя – мъката ми не позволява да се съсредоточа. Често чукат на вратата ми – ала никому не отварям – не ми се приказва с никого. Искам да ти кажа – с М. избягвай да разговаряш за мен и за нашите отношения. М. носи със себе си някаква отрова – възможно е разговорът с нея да те измъчва – а аз не искам да се измъчваш, когато мислиш за мен. Искам само едно: да ме обичаш – и таз твоя обич – както и моята – да ти носи само радост – не да убива, а да закрепя вярата и волята ти. Не се отчайвай – не губи равновесие – бъди силна.

Предпочитай да страдаш – а не да се унижаваш. Знай, че навред, във всичките ти пътища съм с теб – нито за миг не те оставям сама в мисълта си – вярвай: ще мине време, ще бъдем отново заедно, ще забравим всички сегашни тревоги и неприятности.

Все си мисля как и де бихме могли да се срещнем сега. Имам впечатление, че всички ни следят – даже и нашите добри приятели. Едни от тях се изразили за нас: "Искат да ни заблуждават". Приятелите по никой начин не искат да бъдат заблудени – не искат даже за миг да си затворят очите. Ще умрат от любопитство, но няма да се успокоят, докато не разберат какво става помежду ни. И това ще мине. Ще остане само хубавото. Моето измъчено дете – целувам те много, много. Не ме забравяй и не се отчайвай.

Tвоя Боян Ноември 1925 г., четвъртък.


Още по темата: общо новини по темата: 7051
05.04.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1176 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: