ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Хората ще могат да живеят на Луната след 20 години
Автор: Рени Томович 16:15 / 16.01.2023Коментари (0)4592
©
След двадесет години Луната ще се превърне в обещаващо място и изследванията ще набират скорост, смята авторът на Nautilus. Това ще бъде отправната точка преди изследването на други планети.

Защо не? Ако един ден решим да напуснем Земята, ще трябва да започнем от някъде. И единственият реален вариант е Луната, където първо ще отидат изследователи, бизнесмени и учени. Това ще бъде отправната точка преди изследването на други планети, тъй като благодарение на ниската гравитация лунната среда е по-удобна от земната по отношение на изпращането на космически кораби.

Ако вашият интерес е търговски, тогава вероятно ще се съсредоточите върху добива, тъй като на Земята се изчерпват някои редкоземни елементи, които са критични за производството на компютърно оборудване. На Луната има изключително много от тях благодарение на милиарди години метеорни бомбардировки. Не забравяйте за космическия туризъм. Билетите вече са в продажба - не евтини, разбира се - за пътуване около Луната и хора като Илон Мъск ще направят това възможно през следващите пет години. Освен това всеки знае, че на дъното на дълбоки и тъмни лунни кратери има огромно количество воден лед, който ще ни даде не само основния ресурс за живот, но и отделно кислород и водород. Втечняването им с помощта на слънчева енергия ще ни даде ракетно гориво за пътуване из цялата слънчева система и извън нея.

Лично мен Луната ме привлича като място за изграждане на телескопи, за да виждам звездите наистина ясно, без да затъмняват. Водните пари в земната атмосфера маскират голяма част от инфрачервеното лъчение от звездите, което съдържа богата информация за това от какво са направени. Освен това йоносферата на Земята пречи на приемането на нискочестотни радиовълни в космоса и на Луната можем да видим Вселената в съвсем различна светлина.

Единственият начин да заснемете тези обекти е с огромен телескоп, много по-голям от шестметровия Джеймс Уеб. Най-подходящото място за тези цели са кратерите на обратната страна на Луната, където можете да инсталирате един мегателескоп или много малки, които работят кохерентно. Размерът на телескопа определя степента на концентрация на светлинните лъчи, а на Луната тази възможност е стотици пъти по-голяма.

Какво ще ни даде телескоп с диаметър няколко километра? Това е най-удивителното нещо, което мога да си представя, благодарение както на концентрацията на светлинните лъчи, така и на разделителната способност. Ще бъде възможно да си представим най-близките екзопланети до нас възможно най-точно и да разберем дали те имат океани или, да речем, гори - основните фактори за изследване на далечен, извънземен живот. Силно се съмнявам, че някъде в нашата слънчева система има живот. Трябва да погледнете много по-далеч, на много светлинни години. И гигантски лунни телескопи ще ни помогнат в това.

Хората, които ще работят на Луната, първо трябва да разберат как да създадат биосфера. Като алтернатива, той може да бъде поставен вътре в някаква изкуствена структура на повърхността на сателита, но размерите ще бъдат ограничени. Много по-обещаващ е вариантът за използване на някаква гигантска тръба от лава, която отново наистина може да бъде реализирана през следващите десетилетия. Тези пещери, останки от древна вулканична дейност, са достатъчно големи, за да поберат цял ​​град. Представете си, че те ще бъдат запечатани и ще създадат атмосфера вътре за живот, работа и изследвания, които не могат да се извършват на Земята.

Този оптимистичен сценарий предполага участието на голям брой хора, живеещи и работещи на Луната - не милиони, разбира се, но поне хиляди. На първо място, международната общност ще трябва да признае, че сътрудничеството е единственият път напред и едва тогава ще бъде необходимо да се установят лунни закони за контрол на недвижимите имоти и спиране на престъпната дейност, в случай че хората започнат да оспорват територии. Силно се надявам да имаме съответната правна база. В момента изглежда, че все още сме далеч от всичко изброено, но рано или късно това ще се случи. След 10-20 години Луната ще се превърне в обещаващо място и изследванията ще набират скорост.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: