ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Диетите със сокове, лимонова вода и овесено мляко могат да причинят дълготрайно увреждане на зъбите
Автор: Рени Томович 16:27 / 10.01.2023Коментари (1)2713
©
Диетите със сокове, лимонова вода и овесено мляко могат да доведат до дълготрайно увреждане на зъбите, пише Daily Mail Online.

Пречистването със сок, вода с лимон и преминаване към растителни млека може да са здравословни навици, които да доведат до загубата на тегло, но експертите са категорични, че тези тенденции могат да причинят дълготрайни увреждания на зъбите и да ви отведат до зъболекаря.

Д-р Райал Бхала, каза за Daily Mail Online, че прочистванията със сок могат да подобрят цялостното здраве, но могат и да причинят "дългосрочно увреждане“ на зъбите.

Диетата включва консумация само на плодови и зеленчукови сокове. Те обикновено продължават между един и 10 дни и обещават бърза загуба на тегло.Но те са бърза диета — толкова малко вероятно е да доведат до дългосрочна загуба на тегло — и не предлагат всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае, като протеини.

Освен това д-р Бхала каза: "Високото съдържание на захар, което идва от тези сокове след ежедневното им пиене, може да износи зъбния емайл и да доведе до кариес.

"Бактериите, които се намират върху зъбите след пиене на сок, също могат да раздразнят венците и в крайна сметка да доведат до заболяване на венците.“

Дори сокове, направени само от плодове, могат да съдържат около 16 g захар на чаша от 200 ml.

Но при много прочиствания хората пият по 3 литра на ден.

Изстискването на пресен лимонов сок във вода се рекламира като начин за засилване на имунната система, подпомагане на храносмилането и подпомагане на загубата на тегло.

Лимоните са пълни с витамин С, който според проучвания може да помогне в борбата с инфекциите.

Доказано е също, че лимонената киселина помага на стомаха да разгради храната, докато плодът също така се смята, че засилва метаболизма.

Но д-р Бхала каза, че навикът може да причини "ерозия на емайла или кариес“, тъй като напитката е силно киселинна.

В допълнение към тези зъбни проблеми, прекомерното пиене може да причини киселини, гадене, главоболие и други симптоми на гастроезофагеален рефлукс.

Зъболекарите съветват почитателите на вода с лимон да мият зъбите си преди да я пият, да използват сламка, за да минимизират контакта със зъбите и да изплакнат устата с вода след това.

Миенето на зъбите веднага след киселинна атака обаче може да премахне още повече емайл, казва д-р Сол Конвизер.

Мляко на растителна основа

Много от британците и американците сега пият мляко на растителна основа, като броят им се увеличава и все повече преминават от краве към мляко от овесени, бадемови и соеви растения..

Някои цитират ползи за здравето, като същото високо съдържание на протеин заедно с по-ниско ниво на ненаситени мазнини, докато други посочват ползите за околната среда.

Премахването на млечните продукти обаче може да остави хората с дефицит на калций, което може да увеличи риска от кариес и заболяване на венците, каза д-р Бхала.

Тя каза, че някои млека на растителна основа могат да накарат бактериите в устата да произвеждат шест пъти повече киселина от млечното мляко.

"Това е тревожно, тъй като повече киселина означава по-голям шанс за ерозия на емайла, както и повече шансове за гниене и кариес“, добави д-р Бхала.

Ябълков оцет

Капки ябълков оцет - който се прави чрез ферментация на захарта, която естествено присъства в ябълките и добавяне на мая или бактерии - се рекламира за подобряване на храносмилането, поддържане на имунната система и укрепване на здравето на сърцето.

Това се дължи на неговите щадящи червата бактерии, антибактериални свойства, свързани с борбата с инфекцията и способността му да понижава нивото на триглицеридите - което може да доведе до образуване на мастни плаки в артериите.

Но д-р Бхала каза: "Въпреки че ябълковият оцет може да предложи някои ползи за вашето здраве, той може да бъде доста вреден за вашите зъби, особено ако го пиете ежедневно. "Това е вредно не само, защото ще увреди емайла на вашите зъби, но ще ги накара и те да изглеждат жълти“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Д-р Бълха се е загрижила само за венците ,зъбния емайл и кариеса.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: