ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Самуил Иванов: Отваря се пространство за нови политически проекти
Автор: Веселка Иванова 19:26 / 27.12.2023Коментари (1)2035
©
Напрегната – така журналистът и репортер на Агенция "Фокус" Самуил Иванов описа политическата 2023 година в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

"Първата цел беше край на политическата криза. Мисля, че успяха да постигнат това, защото правителството успя да надмине последното редовно – това на Кирил Петков. Втората цел беше Шенген и еврозоната. Относно Шенген сме на крачка разстояние, а що се отнася до еврозоната – там се изискват повече стъпки и икономически резултати. Третата цел беше т.нар. конституционна и съдебна реформа. Тя стана факт броени дни преди края на годината. Очакваме да видим дали и Конституционният съд ще я приеме, тъй като и президентът, и опозицията вече заявиха, че ще сезират КС. Но останалите, по-малки цели, като повишаване стандарта на живот на хората, изискват повече време. За шест месеца няма как да очакваме да видим преки резултати по тези показатели“, обясни той.

На въпрос дали наистина политическата криза е преодоляна, Иванов поясни: "Беше сложен край на липсата на парламент и на поредицата от служебни правителства, които през последните две години доминираха политическия ни живот. Смятам, че редовното правителство стабилизира положението и Народното събрание вече може да върши своята работа, защото все пак сме парламентарна република и това е най-висшият държавен орган".

"Може би първите две политически сили разбраха, че няма как да има такава, която да управлява със 120+ мандата, тъй като това не се е случвало от много години. Трябваше да има коалиция под някаква форма. Проблематично е това, че те изградиха кампаниите си на база противоборството помежду си и затова техните избиратели може би се отдръпнаха от част от идеите и от това, което виждат в момента. Но да, новото правителство има коалиционен характер, въпреки че няма подписано коалиционно споразумение", коментира още журналистът.

Относно ротацията, по думите му, няма такъв феномен в българската политика: "Едно правителство трябва да подаде оставка, тя да бъде приета от Народното събрание и след това да бъде избрано отново. Предстои да видим какво ще се случи през март месец, когато се очаква премиер да стане Мария Габриел".

Според него в последните седмици управляващото мнозинство е успяло да се помири: "И сякаш вървят в обща посока и с общ тон. Успяха да приемат конституционната реформа, което е знаково за това правителство. Освен това, бюджетът за следващата година за първи път влиза преди да е дошла новата година. Това също е един добър знак. Относно некоалицията – тепърва ще видим дали ще извършат ротацията под формата, която бяха обещали".

По думите му в момента има преформатиране в българското политическо пространство: "Всички партии правят промени на вътрешноструктурно ниво, защото политическата обстановка в страната се променя, отношението на хората към политиката се променя и се отваря пространство за нови политически проекти. А и събитията на международната сцена имат своето пряко отражение върху случващото се у нас".

Самуил Иванов определи ситуацията в София като "изключително интересна": "Тъй като сглобка на местно ниво няма, а името на председателя на Столичния общински съвет все още е под въпрос. Виждаме, че ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" имат доста обтегнати отношения на местно ниво. Събитията на национално ниво рефлектират и върху събитията на местно ниво".

Очакванията на журналиста за 2024 година са тя да бъде "още по-напрегната".

"Предстоят страшно много събития. Освен конституционната реформа и ротацията, следват европейски избори. В международен план ще има избори, които пряко ще рефлектират върху управлението на национално ниво. Предстои да станат ясни всички въпросителни около фигурите на Делян Пеевски, Бойко Борисов и Кирил Петков – дали ще участват във властта по някакъв начин, ще се задържи ли това управление, защото властта си е дала мандат от 18 месеца. Могат ли да бъдат продължени, предстои да видим", завърши журналистът Самуил Иванов.


Още по темата: общо новини по темата: 684
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/114 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Управляващите не спират да създават Нови Възможности!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: