ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Знаете ли как да накарате скоростомера да показва реална скорост?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:14 / 23.02.2024Коментари (0)21709
©
Голяма част от т.нар. автомобилни ентусиасти имат желание да подобряват колите си според личните предпочитания. И докато някои от тези идеи са безумни, то има и такива, които са смислени. Една от тях е коригиране на фабрични грешки. Например, като коригирате сами неточните настройки на скоростомера, зададени от автомобилния производител. Всички скоростомери на коли лъжат. Тези, които не вярват, могат лесно да проверят това. Достатъчно е да включите всяко устройство, което ви позволява да определяте скоростта с помощта на GPS сигнали - например навигационна програма в смартфон.

Най-често скоростомерът забележимо надценява показанията на скоростта спрямо реалната, пише AutoMedia.bg. Средно с 3-6%. Когато видите, да речем, реални 70 км/ч на екрана на вашия смартфон, стандартният измервателен уред на арматурното табло може да показва от 73 км/ч до 78 км/ч в особено "тежки“ случаи. Освен това, колкото по-бързо шофирате, толкова по-значително се увеличава разликата между реалната скорост и показанията на таблото.

Факт е, че скоростомерите са настроени по такъв начин, че водачът да не превишава разрешената скорост. Работи по следния начин. Шофьорът поддържа (според скоростомера) максималната "ненаказателна“ скорост на дадено място да речем 80 км/ч и се чувства страхотно. Но всъщност колата се движи със 75 км/ч.

Смята се, че благодарение на такава невинна измама от страна на производителя, шансовете на водача да спре навреме при вида на внезапно появяваща се пречка на пътя леко се увеличават. А в случай на сблъсък го очакват малко по-леки последствия. Всичко това е страхотно. Но някои собственици на автомобили по същество не са доволни от подобни лъжи. Те вярват, че измервателният уред трябва да е точен. И точка.

Как може да се постигне това? Факт е, че скоростомерът не измерва скоростта на автомобила спрямо пътя. Обикновено има сензор на изходящия вал на скоростната кутия на автомобила, който просто записва нейните обороти и предава данни на електронния блок. Той от своя страна преобразува "оборотите в минути“ в "километра в час“. 

По правило този параметър съответства на размера на гумата, препоръчан от производителя на автомобила като оптимален за този конкретен модел. Но ние знаем: ако монтирате по-големи колела, с по-голям радиус и обиколка, се оказва, че за един оборот то ще измине по-голямо разстояние от колело с по-малък радиус.

Тоест, при същите "обороти в минута“ на изходящия вал на скоростната кутия, действителното разстояние, изминато от автомобила за един час, ще бъде по-голямо. Което ще доведе до намаляване на "скалата на лъжите“ на скоростомера. Експериментално е установено, че промяната на радиуса на гумата с един цол (при непроменени пропорции на сечението на гумата) - например от R16 на R17, води до увеличение на реалната скорост с около 2-3%. Което намалява грешката в показанията на скоростомера от завода 5% до по-приемливите 2-3%.

Съответно, ако геометрията на каросерията и окачването на автомобила позволяват използването на джанти R18, а не R16, неточността на скоростомера може да бъде напълно елиминирана чрез монтиране на по-големи гуми и джанти на вашия автомобил.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: