Започва основен ремонт на най-калпавите участъци от АМ "Тракия"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:33 / 15.04.2015
4678
Министерски съвет одобри проект на постановление, с което се осигуряват по бюджета на МРРБ до 100 млн.лв. от централния бюджет, за рехабилитация на най-критичните участъци на автомагистралите "Тракия" и "Хемус", които са в много лошо състояние и не са ремонтирани повече от 20-30 години. 

Това обяви на брифинг след заседанието на МС министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че превантивно от 1 април в проблемните отсечки е въведено ограничение на скоростта за движение от 90 км/час, тъй като след зимния сезон състоянието на настилките се е влошило допълнително и движението с висока скорост крие опасност за пътуващите.

Министър Павлова уточни, че с одобрените средства ще започне поетапен ремонт на 80 км участъци от двете магистрали, при много ясен график. Предвижда се извършване на пълна рехабилитация, включително ремонт на пътната основа, доставка и монтаж на нови мантинели, пътни знаци и маркировка. Ремонтите на АМ "Тракия" обхващат участъците от 5-ти до 10-ти км, от 60-ти до 90-ти км и от 119-ти до 134-ти км. 

За АМ "Хемус" участъците са четири - по направлението Шумен- Варна, които също ще бъдат основно ремонтирани.

Министър Лиляна Павлова съобщи още, че в рамките на осигурените средства ще се извърши основен ремонт и на всички мостове и съоръжения по старите участъци от магистралите, с което общият фронт на ремонтните дейности ще обхване около 150 км. Целта е да се подновят всички дилатационни фуги, отводнителните системи и съоръжения. 

Министърът подчерта, че мостовете и съоръженията по аутобаните не са ремонтирани от много години и са в лошо състояние. Констатирани са редица проблеми, като отворени дупки на места, какъвто е случаят с моста при "Елешница", при км 8 от АМ "Хемус" , което създаде затруднения в движението, защото е опасен за преминаване. Освен дупките в асфалта са установени компрометирани фуги, липса на бетонова плоча, която е пропаднала до арматура. Такова е състоянието и на част от другите мостове.

"Само ремонта на моста при "Елешница" ще струва около 8 млн.лв. по предварителни изчисления, защото ще се махне изцяло асфалта, бетонните плочи, след което ще се поставят нови, ще се монтира нова хидроизолация и нов асфалт.

Министърът добави, че ще се предприемат мерки и по двете магистрали в участъците, в които се създават условия за аквапланинг при дъжд. В тях са предвидени дейности по отводняване, промяна на наклоните на пътното платно. 

"Паралелно с тези ремонти тази година ще приключат и започналите ремонти в предишния мандат на кабинета "Борисов", информира още Павлова. Това са виадукта "Бебреш" на АМ "Хемус", където не е завършено дясното платно, както и ремонта на два виадукта по АМ "Тракия" - при км 61 и км 67, където са ремонтирани по едно от платната. 

"Две години не само че не бяха завършени проектите, но не са и разплатени от предишното правителство. Затова ще завършим ремонтите до края на годината и ще ги разплатим", категорична бе Павлова.

Министърът подчерта, че строително-ремонтите дейности ще продължат през целия строителен сезон - от края на месец април до месец октомври.

"В момента АПИ и фирмите - изпълнителки изготвят график за временна организация на движението, който ще се съгласува с МВР, за да бъде създадена временна организация на движение. 

Това означава ограничаване на скоростта и преминаване двупосочно в лентата, в която няма строителни дейности. Това ще доведе до забавяне в предвижването и затова апелирам всички пътуващи да имат търпение и разбиране, че при такива сериозни ремонтни дейности движението ще бъде затруднено", призова министър Павлова.

Тя обясни, че обходни маршрути няма да може да се организират навсякъде, затова водачите трябва да спазват стриктно въведените ограничения и да са много внимателни.

"Ремонтите са спешни и наложителни. Обемът на работа ще е огромен затова няма да можем да работим в кратки срокове. Няма просто да преасфалтираме или кърпим дупки, а ще извършваме основен ремонт, какъвто е нямало в последните 20 години", бе категорична министър Павлова.


Виж коментарите (0)

Още по темата (657):
26.04.2024 След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока
Бургас
10.11.2023 Работи се по разширяване на АМ "Тракия" с по още една лента
26.10.2023 Адриан Николов: В Южна България има сериозно икономическо развитие по линия на АМ "Тракия"
12.10.2023 Ремонт затруднява движението по магистрала "Тракия" до Пловдив
19.09.2023 Министър Цеков в Пловдив: Магистрала "Хемус" се строи от 50 години, трябва още една лента на АМ "Тракия"
21.08.2023 Разширението на АМ "Тракия" между Пловдив и София може да стане най-рано след три години
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).