ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Всеки трети сладолед във фунийка или чашка е замърсен с ешерихия коли
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:21 / 11.07.2023Коментари (0)2857
©
Всеки трети сладолед във фунийка или чашка е замърсен с ешерихия коли. Това установи изследване, в Центъра по биология на храните, пише "Телеграф".

За теста са взети общо 10 проби, закупени от различни павилиони и колички за продажба на леденото изкушение на грамаж или на топки от различни места в столицата. Той е само в насипно състояние, тъй като при него има по-голяма вероятност да има външно замърсяване, докато в предварително пакетирания то е почти невъзможно, коментира д-р Сергей Иванов, който направи изследването.

Метод

За целта на изследването на 4 юли тази година са закупени 10 сладоледа, като всеки един е поставен в стерилен плик и след това в хладилна чанта. След като пробите са набавени чрез тампони за проби, са поставени в разтвор, в който престояват 48 часа. Наличие на коли форми е установено при 7 от сладоледите, което е индикатор за някакво замърсяване, но не е рисково, обясни Иванов. И допълни, че отново има немалък брой сладоледи, в които е открита и бактерията ешерихия коли. За сравнение при изследването миналото лято, когато бяха тествани 11 проби, бе установено, че 5 от сладоледите са с ешерихия коли.

Това подобрение на резултата вероятно се дължи на по-стриктна хигиена от страна на търговците, посочи Иванов. Той допълни, че се надява, че публикациите от тези изследвания на сладоледа са оказали положително влияние за по-стриктен контрол на продаващите леденото изкушение.

Причинител на замърсяването на сладоледа основно е лоша хигиена на персонала. Ешерихия коли се нарича още и фекална бактерия. Могат да се появяват в продуктите, които са били по някакъв начин обработвани от хора с мръсни ръце. За това би било добре търговците на сладолед да го сипват на клиентите с ръкавици, които да се дезинфекцират за всеки клиент.

При покупката на сладоледа за изследване само на едно място продавачът беше с ръкавици, а на останалите – не. Другият проблем, който често е причинител на замърсяване, е използването на една-единствена лъжица за сипване. Оказва се, че все още има търговци, които не се отказват от любимия черпак за топка сладолед, който, след като се сервира такъв с вкус на ванилия, се потапя в буркан, за да се измие, и се поставя топка с какаов вкус.

За да се елиминира тази възможност за замърсяване, е необходимо за всеки вид сладолед да има отделна лъжица, с която само се поставя в кофичката или фунийката, а през останалото време се съхранява в хладилната витрина.

Също така фунийките, купичките и лъжичките, с които се продава сладоледът, трябва да се съхраняват на закрито или предварително опаковани, защото от външната среда също може да се замърсят. Поставянето на лъжичките за консумация на сладоледа в чашка върху количката води до замърсяване, тъй като всеки бърка и си взима, което не е хигиенично.

Извод

Оказва се, че от изследваните сладоледи най-рискови са тези, купени от места, където не ползват отделни лъжици. Уличните колички по централните улици и парковете, от които обикновено много хора си купуват, са рискови, тъй като там няма течаща вода и възможността за дезинфекция е ограничена. Съветът на д-р Иванов към търговците е да използват различни лъжици за всеки сладолед, като ги съхраняват на студено.

Ръкавици и дезинфектант също са препоръчителни при продажбите на открито. Потребителите е добре да следят дали продавачът спазва тези и изисквания и се старае да поддържа добра хигиена на количката и приборите, с които работи.


Още по темата: общо новини по темата: 1247
03.01.2024 »
17.12.2023 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
предишна страница [ 1/208 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Академичната общност излиза на протест
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: