ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Владимир Чуков: Путин се намира в особено състояние, близко до това на камикадзето
Автор: Йоланда Пелова 12:00 / 23.09.2022Коментари (2)3848
©
Проф. Владимир Чуков, международен анализатор, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Докъде ще стигнат процесите в Русия и как ще се отразят в световен мащаб? Мой гост е Владимир Чуков – международен анализатор. Г-н Чуков, как определяте последния ход на руския президент Владимир Путин, а именно мобилизацията на запасняците и заплахите с ядрено оръжие към Украйна?

Страх ме е, че може би ще трябва да повторя това, което вече нееднократно беше казано от много анализатори, от много политически представители, било то в България, било то извън нея – просто това е един акт от отчаяние. Това е един акт според мен на човек, който се намира в едно много особено психологическо състояние, бих го определил близко до това на камикадзето. Нека просто да дадем една статистика и да споменем, че това е всъщност третата мобилизация в историята на Русия като цяло. Първата е 1914 г., преди Първата световна война, втората е 1941 г., по време на Втората световна война. И сега просто ние виждаме, че Владимир Путин и неговата силовашка групировка, която управлява в Кремъл и управлява тези над 17 милиона кв. км, се опитва да превърне ситуацията в света – говоря за световен мащаб, сходна със световните войни, т.е. едва ли не да превърне тази мярка в нещо от типа на "Великата отечествена“.

В същото време обаче наистина много иронично, но правилно някои експерти казват, че е възможно тази "Велика отечествена“ да се превърне във втората Октомврийска революция. Така че наистина виждаме една Русия изолирана, унижена, в ръцете на един режим, който наистина не знае какво да направи, но се превърна във велика сила. Няколко са причините според мен, поради които наистина това беше предприето от хората, които управляват в Кремъл. На първо място трябва да кажа – това са успехите на Украйна на бойното поле.

И виждаме, че просто украинската армия наистина се превърна в една добре управлявана, ръководена, въоръжена и най-вече мотивирана армия. Това, което ми направи впечатление, между впрочем, е, че едва 5% от убитите руски войници са с леко стрелково оръжие, т.е. това, което Путин предприема, тази мобилизация практически няма да има никакъв ефект на бойното поле.

И си представете ролята, която изиграха високоточните ракети, тежката артилерия "Химарс“ – те ще продължат. И затова Путин започна да размахва и ядреното оръжие. Но аз искам просто да поставя най-вече акцент върху това, че Путин се почувства, особено през последната седмица, 10 дена изключително изолиран и унижен и според мен това беше една от причините първо да анонсира референдумите, организацията на тези референдуми.

Второ – да обяви мобилизацията, и отново да започне рефрена с ядреното оръжие. Първо, това е една невероятно звучна плесница, която беше ударена на Путин в Самарканд. Там, където той очакваше подкрепа, видя изолация. И най-вече за мен роля в това отношение изигра изказването на Си Дзинпин. Ще го повторя, тъй като световните медии наистина поставиха акцент върху следния израз. Той каза следното: "Ние имаме поведение на велика сила, която работи за стабилността на света“.

В Москва очевидно бяха го интерпретирали с това, че Китай вече не гледа Русия като велика сила. Наистина това беше изключително голямо унижение. От 14 лидера, които бяха в Самарканд, единствена само Беларус е тази, която подкрепи Русия. Това беше наистина изключително голямо разочарование. Второ – това е погребението на английската кралица. Вие си представете – 63% от населението на цялата земя, на цялата планета станаха съпричастни с това събитие, т.е. това са хора, които поне от любопитство са си включили телевизора и са го изгледали, т.е. имат някакво положително любопитство.

В същото време Путин беше поставен на една скамейка с Ким Чен Ун от Северна Корея заедно с талибаните от Афганистан и това показва безпрецедентната изолация на руската дипломация, на руската държава, т.е. те да бъдат просто поставени в една група от онези, чиито възможности са да мобилизират медийното внимание на повече от половината на населението на цялата планета. Наистина цинично звучи, но според мен много силно отразява част от настроенията в тази група, включително и медийно обезпечена. Руска журналистка в една от държавните телевизии при коментара на това погребение споменава, че сега е моментът Русия да нанесе ядрен удар на Великобритания, вместо в Украйна. Вие си представете колко цинично и колко извратено човек трябва да мисли, за да си помисли подобно нещо да бъде направено. Това означава наистина невероятна изолация, невероятна ревност и чувство за паника и за безперспективие.

Така е, да, чувство за паника. Хиляди запасняци започнаха да бягат от Русия през летищата, гарите, автогарите. Това стана ясно от снимки в социалните мрежи, където се вижда, че терминалите са препълнени предимно от мъже. Русия е залята и от вълна от протести след обявяването на мобилизацията. Обречен ли е народът от своя вожд?

За вожда нека да говорим и още нещо. Цялата тази силовашка група, която управлява – не става въпрос само за Путин, става въпрос за всички онези като Песков, като Лавров, като Шойгу, като Медведев. Тези хора очевидно считат, че тези 17 милиона кв. км трябва да бъдат управлявани по начин, по който те си гарантират техните привилегии, техните права. Нека да кажем и още нещо. Вие споменахте за тази мобилизация. Моя теза е, че Русия, особено при Путин, особено в условията, в светлината на тази бих казал силовашка групировка, много ясно се видя, че е разделена на различни цивилизационни часови пояси, цивилизационни часови пояси.

Например, тръгвайки от Далечния изток, стигайки до най-западната част, вие живеете в ХVІІІ век, в ХІХ век, в първата половина на ХХ век, втората половина на ХХ век и имате една привилегирована група от типа на синчетата и дъщерите на тези хора, които изброих, за които закони не съществуват. Тези например, които вие казахте, тази група млади мъже, бягайки, това са хората, които са от средната класа, тези хора, които могат да си позволят средствата да си купят билет. Вие видяхте един билет колко струва.

Да.

Тези хора, които могат, имат средства. Докато вие си представете – ако живеете в цивилизационната часова зона от ХVІІІ век, вие дори не знаете какво се случва и какво ви се представя, разбирате ли? Т.е. големият проблем е, че ние възприемаме тази Русия като компактна държава и гледаме бляскавите витрини на Москва, на Санкт Петербург и т.н. В Същото време огромната част от тази държава, това са хора, които живеят в други часови цивилизационни измерения. И всъщност те са пратени на полето, там да бъдат убити, в Украйна. Всъщност това е втората голяма трагедия на Русия – че хората от тези краища, от тези далечни области, те практически нямат избор.

Защо? Защото армията е единственото препитание, те нямат с какво друго да живеят. И това е всъщност естеството, генезисът на този режим. Което само по себе си какво показва – че това е една хибридна държава, която не може да бъде управлявана с други инструменти, освен с насилието. А част от насилието, това е лъжата, измамата през медиите, които ние просто ежедневно виждаме.

Виждаме ги и тук, в нашите медии, тези руски пропагандатори, които просто са реципиенти на измислиците на Дугин и естествено, подсолени с някакви национални такива елементи, които да бъдат поднесени по-приятно за съответната публика. Държава, която няма как да продължи оттук насетне да живее по този начин. Аз съм дълбоко убеден, че рано или късно в ООН, в световната, универсалната организация ще настъпят, трябва да настъпят и ще настъпят някакви промени, особено по отношение на правото на вето.

Вече се говори, че може би ще има скорошно предложение да няма право на вето, когато става въпрос за проблеми и за права на човека, когато става въпрос за човешките взаимоотношения. Така че тази система не може да продължи. Ние видяхме вчера – просто типичните нападки, типичните лъжи и измами от Лавров.

Да, вчера – само да припомним едно изказване точно на Лавров – той каза, че Украйна се е превърнала в "нацистка тоталитарна държава, в която се нарушават нормите на международното хуманитарно право“.

Вижте, Лавров е един класически лъжец и тук просто стоя зад думите си. Припомням на българската публика какво каза той 2016 г. – че Македония ще бъде разделена между България и Албания. Това каза – направете една справка с интернет и ще видите каква е неговата оценка за ситуацията около Македония. Ето това го каза без да му мигне окото. На такъв човек, който дори по отношение на регионална криза, каквато е тук до нас, и ние сме страна – това просто няма как да бъде изказване на висш държавник.

Така че какво приказва Лавров – ние всеки ден, хората, които се интересуват, следят ситуацията, се поставят в изпитанието да слушат бих казал лъжите, измамите, клишетата на цялата тази групировка, която обслужва интересите на Кремъл. Нека пак да кажа – те се борят за своите привилегии, те се борят за своето привилегировано социално положение. Затова и те не подбират никакви средства.

Г-н Чуков, как действията на Путин ще повлияят на войната в Украйна? Последните му действия ще променят ли хода на войната по някакъв начин?

Това, което мен ме изненада, е, че се появиха информации, че след поредицата неуспехи – говоря тук през последните седмици, може би и месец-два, самият Путин вече ръководи директно военните действия в Украйна. Нека да припомня, Путин е юрист по образование, той няма нищо общо с военното дело. Самият негово военен министър Шойгу, той е пък инженер. Т.е. това са общо взето хора, които нямат отношение към тази дейност.

Това, което си мисля, че ще стане, е нищо повече, освен нагнетяване на напрежението вътре в самата Русия. Доколко тя ще повлияе, тази мобилизация, трудно ми е да кажа, тъй като виждате, както в Иран, така и в Русия властите така добре са възприели изкуството за потискане на населението, за неутрализиране на удобните, арестите, всякакви такива мерки – ето там са големи специалисти. Що се отнася до самите военни действия на терена, просто не виждам как ще се получи. Нещо повече, според мен там също ще се появят външни белези на слабост от страна на Путин, външни демонстрации на слабост на военните действия. Имам предвид следното – че буквално вчера и оня ден бяха направени размени на военнопленници, знаете, с помощта на принца престолонаследник на Саудитска Арабия и с помощта на турския президент Реджеп Ердоган.

Това, което е много, много интересно – просто защитниците на "Азовстал“ все пак бяха пуснати, нещо, което според мен, в момента, в който те се предадоха на руските власти, малко бяхме тези, които смятаха, че те ще бъдат пуснати. Очевидно е, че в момента натискът, колкото и да е голям, или по-скоро колкото и да е малък от страна на Обединените нации, от страна на онези държави, които все пак имат някакво влияние над Русия – говоря като Турция, която всъщност е основната врата на Русия към света, нека така да го кажем директно, и също така на Саудитска Арабия, която е най-сериозният партньор в организацията ОПЕК Плюс. Те оказаха влияние така, че Путин да пусне защитниците или онези, които символизираха борбата, битката или желанието за свобода на Украйна – това са защитниците на "Азовстал“.

Отделно са и тази група чужденци, които бяха осъдени на смърт от измислените трибунали на Луганска народна република, непризнатата. Така или иначе, това е белег на слабост.

Това означава, че Русия, която в началото, ако си спомняте, въобще не спазваше Женевската конвенция за военнопленниците, сега са принудени да го направят, сега са принудени наистина да направят една крачка назад, което само по себе си означава слабост. А що се отнася до самите военни действия – връщам се на това, което вече споменах, само 5% от убитите руски войници са с леко стрелково оръжие. Нещата си продължават по стария начин. И още нещо само да добавя. Ядреното оръжие е оръжие на слабите военачалници, на слабата държава. Много по-трудно е да постигнеш победа с конвенционални оръжия, а Украйна е просто на път да го направи.

В Украйна днес започват референдумите за присъединяването на окупираните територии към Русия. Какви са вашите прогнози?

Въпросът ви е реторичен, въпросът ви е просто реторичен. Съвсем накратко – тези райони, в които ще бъдат проведени референдумите, голяма част от тях нямат нито лекарства, нито храна, нито имат редовно ток, нито вода. Съотношението между заплатите да речем в една Херсонска разделена област, в едната, руската, са някъде около три до четири пъти по-ниски заплатите от тази, която е в украинската част. Така че няма какво да говорим за легитимност, за законосъобразност и т.н. Това са референдуми, които се правят под щика на руските автомати.

Просто нещата са реторични. Но това пак няма да помогне, тъй като за света тези четири области са част от Украйна и те ще останат винаги част от Украйна. Това не е Русия това, което се опитва да представят някои проруски коментатори – че едва ли не това вече е Русия. Не, това не е Русия. Ние видяхме с Крим какво се получи – в анексираната 2014 г. се изсипаха украинските ракети. Така че нещата ще продължават до края.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.09.2022 г.
0
 
 
Чуков,срамота Неочаквано май,преживя катарзис 51
Aнонимен
на 23.09.2022 г.
0
 
 
Тоя вероятно си пие ракията с Путин. Аланкоолу - и ти почна да лижеш к**а на изкуфелия Байдън.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: