»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
 риминални
»нституции
ƒруги
Ѕизнес
¬карват номера на обувките ни в ≈√Ќ-то?
јвтор: ≈кип Plovdiv24.bg 12:41 / 26.03.2018 оментари (14)5217
© Plovdiv24.bg
≈динни€т граждански номер (≈√Ќ)†и†системата ≈—√–јќЌ†ще действат поне още от 10 години у нас, прогнозират експертите. ¬ този период ≈√Ќ-то ще остане все така лесно пробиваемо от фалшификатори. ѕреди дни телевизионно разследване показа нагледно†как за 10 минути могат да се генерират 4-те цифри†след рождените дати на премиера Ѕойко Ѕорисов, главни€ прокурор —отир ÷ацаров и ћ¬– шефа ¬алентин –адев.

Ќачинът за защита е все по-малко ≈√Ќ-то да се ползва самосто€телно за идентификаци€ или достъп до база данни. “оест - ще се разработват системи, в които то винаги да е в комбинаци€ с други данни - номер на лична карта, адрес. ѕо-екзотичните предложени€ са сред т€х да попадат и цв€т на очите, година на дипломиране, размер на обувките и т.н.

≈лектронен идентификатор, който осигур€ва†достъп до база данни в интернет, ще се монтира в новите ни лични карти. “ова е една от идеите, които ще се гледат във вторник в ћинистерски€ съвет при обсъждането на проектите за защита на личните данни, пише†"“руд".

Ќай-късно до н€колко месеца ћ¬– тр€бва да об€ви търг за†нова система за документи за самоличност. ¬ бъдещите лични карти тр€бва да има чип, какъвто се слага от близо 10 години в международните паспорти. ѕредвижда се чипът да съдържа три компонента. ѕърви€т са биометричните данни - снимка и пръстов отпечатък. ¬тори€т е електронни€ идентификатор - наричан от спецовете е-≈√Ќ, а трети€т - електронен подпис.

ѕри подаване на за€влението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-≈√Ќ, а за електронни€ подпис тр€бва за€ви изрично, че желае. ѕредвижда се с електронни€ подпис занапред да може да се гласува по интернет.  ъм момента не е из€снено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. —ами€т чип ще струва 1 евро или 2 лева.

≈лектронни€т идентификатор н€ма да замени сега съществуващото ≈√Ќ, нито системата ≈—√–јќЌ. “ой ще дава само достъп до данните за здравните или социалните служби, Ќјѕ,  ј“ или областни и общински администрации, като постепенно кръгът ще се разшир€ва. ¬ същото време ще останат справките и услугите на гише с хартиени документи, защото се см€та, че поне н€колко години ще бъдат нужни на гражданите, за да свикнат с нови€ начин за контакт с чиновниците.

Ѕъдещото е-≈√Ќ ще се въвежда по безконтактен път, но†ще изисква и въвеждането на ѕ»Ќ-код, както и сега действат банковите карти. ÷елта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разсто€ние. ѕри загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.

—поред експертите със†съществуването на новото е-≈√Ќ ще се наложи да бъдат взети н€колко важни решен舆- ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н., допълва изданието. «асега само е сигурно, че чипът с е-≈√Ќ-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
пука ми на жилетката. јко ще и номера на гащите и ƒЌ  то да вкарат. ≈дно хубаво игрище по плажен волейбол в ѕловдив н€ма да се играе аз ще седна за егн-то да се тревожа.
0
 
 
ѕак тарскт как да ни оберат да си присвокт парицхки цхестито1 дарйавата1 на неограницхените тапизми и обири законни по сред бклл ден без маски без пистолети без заплахи
0
 
 
ѕриказвате пълни глупости рЯШВрЯШВрЯШВ
-1
 
 
Ќай-добре е да ги премахнат ,както ги е н€мало преди
0
 
 
«амерването преди или след, като съм си изр€зъл ноктите на краката, ще важи? ѕри н€кои лица разликата може да варира с по 3-4 см.?! муахахах... ѕревърт€ха тъпомера! Moby ми хареса с предложението с размера на члена! яко и логично! Ћикувайте джендъри!
-6
 
 
 оментарът е скрит (покажи)
+3
 
 
ќтлична иде€. «а усложн€ване на задачата вкарайте и малко по-лична информаци€: размер на полови€ член без и с ерекци€, например. «ащо не и обиколка на женските гърди без сутиен и подплънки.
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќационални новини:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« Ќоември 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
 ауза  олежа
¬  ћарица, сезон 2019/2020
»нтегриран воден проект на ѕловдив
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
 ои тр€бва да са приоритети на нови€ кмет «дравко ƒимитров?
Ѕорбата с трафика и задръствани€та
Ѕорбата с презастро€ването
ѕодобр€ване на услигите на √радски транспорт
Ѕорбата с мръсни€ въздух в ѕловдив
–еализиране на обществените приемни
–еализиране на иде€та за градски референдуми
Ќови детски градини
ƒруги
Ќе мога да прецен€
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: