ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте колко струват винетките в други европейски държави
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:19 / 10.11.2015Коментари (40)12075
© btv
Колко струват винетките в другите държави? Този въпрос стана особено важен на фона на разгорелия се дебат дали и с колко ще поскъпне винетката у нас догодина.

Има два основни варианта как се таксува преминаването по обществените пътища - със заплащането на "тол такса", т.е. плаща се само преминаване по магистралата, или с винетка, припомня Стоян Георгиев, който сравнява и цените на винетките у нас и в чужбина.

В Румъния например годишната винетка излиза 55 лв. Нашата е 67 лв. Северната ни съседка е по-голяма по територия, но магистралите приблизително са колкото нашите. Средната нетна заплата в Румъния е малко по-висока отколкото у нас.

Трябва ли да скача цената на винетката у нас?

Според бившия вицепремиер Николай Василев тя трябва да се повиши, тъй като 7 г. не е пипана. В Австрия нещата изглеждат по-различно. Страната е значително по-богата от нашата. Винетката там е 165 лв., но в Австрия има 1720 км магистрали, докато у нас са 760 км. Средната нетна работна заплата в Австрия пък е 4536 лв.

В Унгария годишната винетка е скъпа - 267 лв., но там се плаща само за магистрали и за част от първокласните пътища. Т.е. движението по "селските" пътища е безплатно. Магистралите пък са около 1400 км., при това - с перфектно качество.

Средната нетна работна заплата там е над 1000 лв.

В Унгария обаче има и регионални винетки, така че ако не ви се налага да излизате от областта си, може да си купите винетка само за 30 лв.

В Сърбия пък се плаща "тол такса" - 6 ст. на км е цената. Всички пътища останали са безплатни.

Източник: btv



Още по темата: общо новини по темата: 66
03.11.2016 »
24.10.2016 »
26.09.2016 »
21.09.2016 »
02.08.2016 »
18.07.2016 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 11.11.2015 г.
0
 
 
Ами да нормално . Ето как ще се запълва дупката от К.Т.Б. Но това е само началото - ще има още и още.....
+3
 
 
Глупаво правителство с глупави хора в него. Не можеш да правиш нещо от 67 на 145 лева без някаква съществена причина. Нали Европа даде парите за тези пътища? Така. Сега наша работа е да намерим начин да ги поддържаме. Нека се направи един точен отчет колко точно са постъпленията от винетни стикери. Има огромно количество частни и служебни автомобили. Безкрайна бройка леко и тежкотоварни машини, чиито винетки в годишен план надвишават цената на гражданските с едни 15 пъти. Туристите от Западна Европа към Турция и обратно. Няма сила, която да ме убеди, че приходите са по-малко от парите, които притендираме, че са необходими за поддържката на пътната мрежа. Проблемът е същият като при данъците - събират се едни пари, които отиват в бюджета и оттам накъдето им видят очите. Пардон, накъдето Горанов или който и да било друг предшественик реши. И как ще казваш нещо почти 3 пъти? Пълни простаци. Да бяхте вдигали с по 5 лева на година - проблем нямаше да бъде. Изтеглиха едни милиарди. Сега нови 6 се гласят. Какво правите? Кой ще ги връща тези пари? Онези 2 милиона пенсионери? Онези 1.5 милиона цигани? Кой? И като правите сравнения, сравнявайте както трябва. Не ми давайте за пример Германия, Австрия, Словения или Унгария. Германия няма винетки (има по-скъпи горива: най-правилният начин). В Австрия винетките са несъизмеримо по-евтини от доходите. В Словения стандартът изпреварва този в Италия (с тол такси, може би едни от най-скъпите в Европа). Да не говорим за Унгария, която е светлинни години пред БГ по всичко: по стандарт и европейски манталитет най-вече...
+7
 
 
Нямам нищо против да увеличат цената на винетката само ако кажат вдигаме цената и с парите ще бъдат направени или отремонтирани тези и тези пътища или почваме иузграждането на еди кой си път или магистрала. А не само да ни викат трябва да вдигнем цената защото не е вдигана от 2008 а ние да продължаваме да си разбиваме колите! Кажете къде ще отидат тези пари или как ще се оползотворят! Другия вариант е да се въведе такса за ползването на първокласни пътища и автомагистрали.
+8
 
 
Когато финансовият министър говори за винетки, то вие се сещате къде отиват парите - в бюджета. Колко отиват след това за пътища е друг неудобен въпрос, както и какво се случва с 2 милиарда приходи от акцизи върху горивата.
-1
 
 
Когато се сравняват двете страни се гледа и брой на населението! България е 7 милиона, а Румъния е 19 милиона души. В Румъния може да са по-евтини винетките, но там са 19 милиона души Нека погледнем някоя страна с нашето население и тогава. Не, че ми се дават повече пари, но ако разликата от увеличението отива директно за " Тунела Шипка ", ще купя две винетки!
+27
 
 
Аз съм за ПОЕВТИНЯВАНЕТО НА ВИНЕТКИТЕ,поради простата причина ,че не са поевтинявали от 2008 година.
+17
 
 
Ако се вдигнат винетките, няма гаранция, че ще караме по по-качествени пътища, защото ще постъпят приблизително 300 милиона лева. Другото е че магистралите се изграждат с пари от еврофондове. Държавата нищо не плаща към момента. Друг е въпроса, какво е качеството на изпълнение. Къде отиват моите пари от данъците ми? Срамно е вице премиер да твърди, че заплатите са вдигнати през последните години, а винетките- не. Заплатите се вдигат, защото има инфлация. С това повишение може да се купи по 1кг кашкавал. Най-бедната страна в вевросъюза сме. Нагло е....
Некоректно отношение на касиер на Изипей.Здравейте днес се натъкнах на некадърен у вулгарен касиер на Easypay магазин бул. Никола Вапцаров 91а. Не стига че със своята некадърност направи опашкат от 15 човека ами накря като останах последен след като няко
на 10.11.2015 г.
+14
 
 
Пич за това ние сме си виновни да е така докато си траем още дълго ще ни е.... Съжалявам за израза но ни е сме много прост народ.
Ок булевардите изчистени това се признава някой пешеходни зони имат пътеки за хората, но имам един много голям въпрос кога ще почнат да си събират натрупаният сняг от снегорините нали знаете, че при тези градуси всичко става на лед ??????2
на 10.11.2015 г.
+18
 
 
Хора няма такава държава майна всичко по скъпо от Европа данъци, ток, храна и здравеопазване само най - малките заплати взимаме където стигат само да кажем че сме живи. Или има политика за унищожаване на българският народ или просто ни управляват само крадци и малоумници! Направо ми се реве ба*ти и скапаната държава без извинение!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: