ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вижте как изглежда днес "5-звездният" затвор в Дебелт! Къде потънаха евромилионите?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:08 / 03.01.2018Коментари (6)18081
Супер затвор, отговарящ на всички европейски стандарти... 5-звезден лукс... бижу за милиони. Това са само част от суперлативите, използвани от медиите за затворническото общежитие в Дебелт, което бе официално открито през март миналата година. Общата стойност за изграждането му възлиза на 5 млн. лева, а средствата за строително-монтажните работи бяха осигурени по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

Какво се случва днес с най-модерния затвор в България и къпят ли се неговите обитатели в невиждан лукс, както бе представено в медиите? Това реши да провери Burgas24.bg, след като до нас достигна доста притеснителен сигнал за условията на живот в него. Това, което открихме зад високите зидове на общежитието в Дебелт, е в състояние да смути и най-коравия затворник.

Получихме информация от извора - от затворник, който е излежал присъдата си и днес излиза на свобода. Иван Гюров - Шливата е популярен в крими средите като част от бандата на Мечо, Игуаната и Ламята. Четиримата бяха задържани още през 2010 година и обвинени за въоръжени грабежи в магазини и бензиностанции в Бургас, Сливен и Поморие. Името на Шливата нашумя изключително много през май 2014-а година, когато избяга от затворническото общежитие "Строител", за да отиде при любимата си Емануела. Именно заради тази си постъпка Иван Гюров прекара три месеца в общежитието в Дебелт.

Шливата предостави ексклузивно на Burgas24.bg снимки и видеоклипове, направени по време на престоя му там. От кадрите става ясно, че по-малко от година след официалното откриване на т.нар. бижу за милиони, всичко тъне в разруха. Стените са покрити с мухъл, заради влагата мазилката се руши, таванът пада, а плочките по пода се чупят, само като стъпиш върху тях. Единственото, което все още не е започнало да се разпада, е параклисът към общежитието.

"Водата в баните не спира да тече, въпреки че затворниците разполагат с топла вода само два пъти дневно за по 10 минути, в които душ трябва да вземат десетима души. Положението с отоплението е още по-страшно", разказва Гюров пред Burgas24.bg. Затворът в Дебелт действително предлага отлични условия за съществуване, но не за хора, а за дървеници, хлебарки и всякакви други гадинки. Мишките се чувстват в свои води, а затворниците дотолкова са свикнали с присъствието им, че ги приемат като домашни любимци.

За нечовешките условия в Бургаския затвор и за гладните стачки, провеждани от пандизчиите в опита си да привлекат внимание, сме писали неведнъж. Разкритията общежитието в Дебелт обаче идват като гръм от ясно небе на фона на всички хвалби и суперлативи.

"От нас се очаква да се поправим, да се реабилитираме в обществото. Парадоксалното е, че примерът, с който се сблъскваме всеки ден, не спомага много за това. Забраняват на близките ни да ни носят елементарни неща като кафе или десертчета... казват, че всичко го има в лафката на двора. Но цените в тази лафка са като в най-скъпите 5-звездни хотели. Със здравеопазването е още по-зле. Тук трябва да се разболяваш по график и с един парацетамол лекуват всичко - от главоболие до рак. Началникът не позволява да се внасят лекарства, ако не са ти изписани от външен лекар, същевременно да посетиш външен лекар е невъзможно", разказва Шливата.

Дали за изграждането на общежитието са използвани най-висококачествени материали, както бе обявено, или са направени множество компромиси за сметка на цената - преценката оставяме на вас. Повече за лукса в "5-звездния затвор" гледайте в нашето видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.01.2018 г.
0
 
 
Къде са европейските милиони тея датчани нямат ли очи да дойдат да видят какво става с тяхните пари елате моля за да назначат проверка и да се разбере какво става а не само като най големия лъжец началника Янчо Желева "цитирам "Нали си имаме параклис какво му е нужно на човек друго и без това няма начин така или иначе юздите са в мен
Aнонимен
на 04.01.2018 г.
0
 
 
Да не ви се случва,тогава ще разберете. Всеки човек заслужава нормални условия на живот където и да се намира. Лукс ли е да искаш да се наспиш,но вместо това освирепели дървеници да те изяждат? Достатъчно е това,че хората виждат роднините си един път месечно,колкото и невероятно да звучи от затвора се дават за ядене почти помии,студено е... Сега ще кажате "Ама то така трябва,за да се реабилитират" . А трябва ли по малкото и скъпа храна която си купуват от лафката да се разхождат хлебарки и мишки? Айде моля ви се,в 21 век живеем . А и тука не става въпрос за някакви свирепи убийци а за хора като мен и вас. Не забравяйте,че никой не е застрахован. Днеска вкарват и за без книжка. Едва ли сте толкова прилежни и идеални във всичко.. Първо се запитайте дали са ви чисти ръцете преди да сочите другите с пръст.
Aнонимен
на 03.01.2018 г.
0
 
 
Тия са също като хлебарките,дървениците и прочие гадини - с една дума паразити.З такива като тях по - подхожда "Белият лебед","Черният делфин" и прочие.
+1
 
 
В България над 80% от парите по държавните поръчки се крадат. От там и ниското качество на изпълнението им, с евтини материали, евтин труд , икономия на материали. Затова тряйността им е само докато се среже лентата. Който е пътувал скоро по магистрала "Тракия", знае за какво става дума. Друг е въпросът, че тези в затвора не заслужават по-добри условия от показаните. Има хора на свобода, които живеят по-мизерно!
Aнонимен
на 03.01.2018 г.
0
 
 
Тоя кавал, да не иска и камериерка?
0
 
 
В джоба на някой алчен идиот ! Всеки граби като за последно !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: