Вежди Рашидов: Основен проблем в Стария Пловдив е поддържането на сградите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:02 / 05.11.2010
2600
Политиката, която провеждаме е насочена към решаването на текущи проблеми и формирането на по-стратегическа визия за опазването и използването на историческото и културно наследство на град Пловдив в интерес на обществото. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов, който отговори на въпрос на народния представител Величка Шопова относно мерките, които взима Министерство на културата относно опазване на недвижимото културно наследство на град Пловдив.

Шопова посочи, че град Пловдив е един от най-древните градове в нашата страна със запазено културно наследство от различните епохи. "За мен и моите съграждани е изключително важно да знаем, че няма да бъде застрашено историческото наследство на град Пловдив", заяви тя.
Министър Рашидов заяви, че приетият общ устройствен план на гр. Пловдив и заложените в него идеи за подход към недвижимото културно наследство.

"Предстои изграждането на план за опазване и управление на историческа зона Старинен Пловдив, което е изискване по Закона за културното наследство. Министерство на културата подготвя проект за наредба за обхвата, структурата, методологията на плановете за опазване на културното наследство. Амбицията ни е през 2011 година в съответствие със Закона за културното наследство да бъде възложено изготвянето на плановете за опазването на недвижимите културни ценности, включени в списъка на ЮНЕСКО, в това число и архитектурно-исторически резерват старинен Пловдив", посочи министър Рашидов.

Той каза, че има създадена комисия, която е извършила проверка за състоянието на резервата и е посочила мерки. Основен проблем се явява поддържането на сградите. Общинската администрация е внесла заповеди за изпълнение на мерки за поправянето им.

Министър Рашидов каза още, че са в ход проектите за подземен музей на Филипопулис, който се финансира по линия на механизма за европейско и икономическо сътрудничество и се подкрепя от МК. Министерството ще стартира собствен проект в Пловдив, свързан със социализацията на Малката Базилика, който е подкрепен от Фондация "Америка за България".

Министър Рашидов припомни, че Стария Пловдив е двукратно номиниран за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и заяви, че от Министерство на културата се стремят да провеждат адекватна и ефективна политика за опазване интегрирането на богатото културно наследство в съвременната жизнена среда.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (5)

Още по темата (214):
27.04.2024 Ще се проведе търг за бивш култов клуб на открито в Пловдив
16.03.2024 Историк: В Стария Пловдив пускаме огромни джипове, а в Дубровник са забранили куфарите с колелца
18.02.2024 Старият град е под блокада, пловдивчани пропищяха от автомобили
01.11.2023 Старият град блесна с ново осветление
15.10.2023 Ергенът Виктор по гащи в тв ефир
28.09.2023 След публикация на Plovdiv24.bg махнаха бетонираната кашпа в Стария
град
Още новини от Национални новини:
От 3 до 33 градуса през този месец
Приятно време ни очаква днес
Велика сряда е
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).