ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Важно! Хората, които ще пътуват с лична карта до Турция, трябва много да пазят това листче
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:10 / 22.08.2022Коментари (1)27214
© БНР
Новината, че вече ще можем да ходим в Турция само с лична карта, вдъхнови още повече българи да посетят южната ни съседка. Туроператори разказват, че екскурзиите им се разпродават като топъл хляб, а местата се запълват за нула време. Без паспорти: Българите ще пътуват до Турция само с лична карта

Поради огромния интерес е нужно да се заредите с търпение по границите. Опашките са големи, особено през уикендите.

"Много се чака по границите – понякога един час, друг път – 3-4 часа. След като въведоха личните карти, очакваме още по-голям наплив", разказва пред БНР туристическият агент Детелина Константинова, която организира кратки екскурзии от Варна до Одрин.

Минаването на границата с лична карта засега е новост за сънародниците ни, но скоро ще се превърне в стандартна практика. То обаче има своите особености. На влизане в страната ще ви дадат едно малко листче, върху което ще ви сложат печат с датата на влизане. Задължително трябва да го пазите, защото на връщане граничните власти ще ви го поискат, за да ви го подпечатят отново при излизането от страната.

Това всъщност е входно-изходният документ за пътуващи с лични карти, с който удостоверяват, че не са надвишили разрешените по закон 90 дни престой в южната ни съседка.

"Хората, които пътуват с лични карти, трябва много да си пазят това листче. Ако го изгубят, от турска страна могат да им направят проблем", предупреждава Константинова.

Тя все пак препоръчва да си носим и международния паспорт, тъй като преминаването с него е по-лесно и удобно.

"Иначе и с лична карта се минава, няма никакъв проблем", казва варненският турагент. 

Туристическите фирми обикновено разрешават по един куфар или един сак на човек в багажника на автобуса, а вътре в превозното средство може да си носите и ръчен багаж.

Парите, които трябва да предвидите за пазаруване, зависят от това какво искате да купувате. Имайте предвид, че инфлацията в Турция е много по-висока от тази у нас и стоките поскъпват много бързо, понякога в рамките на дни. Така че е добре да си носите малко повече пари.

Въпреки това цените са изгодни за българи заради евтината турска валута. В момента турската лира струва едва 11 стотинки, т.е. 100 турски лири са 11 лева. Туроператорите съветват да обменим пари в България и да си носим турски лири, вместо тепърва да търсим обменно бюро в южната ни съседка. Ако някой все пак има нужда, може да обмени пари и в центъра на Одрин.

Все повече от търговците в града са научили и по малко български език, за да обслужват по-добре клиентите си.

Българите често посещават Турция, главно с цел пазаруване и туризъм. Големите опашки от превозни средства по граничните пунктове вече са нещо обичайно. Кратките шопинг екскурзии до Одрин, Чорлу, Лозенград (Къркларели) или Люлебургаз – също.

Българите обичат да пазаруват в южната ни съседка. Освен ниските цени, ги привлича и високото качество на стоките. А това е най-важното за всеки купувач.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Опитвам се да разбера каква точно е "далаверата" от пътуване с лична карта в чужбина? За международен паспорт няма да ви таксуват "свръхбагаж". Много по-спокойно и комфортно е. Струва има-няма 20 евро и може да спести много неприятни моменти. Защото международните отношения са променлива величина. Днес е можело с карти, а утре само с паспорти. И какво, ще се върнете от КПП-то до Пловдив? Правите си едно напомняне в календара кога изтича паспорта и месец по-рано в местното РПУ. И нямате проблеми!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: