ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Важни съвети какво да правим, когато наблизо има пожар
Автор: Георги Иванов 11:02 / 11.04.2024Коментари (0)1292
©
Ако установим, че има пожар в дома ни, първо трябва да запазим спокойствие. Паниката е лош съветник. Второ, трябва да успеем да сигнализираме на компетентните органи - телефон 112, да обясним ясно къде и какво гори. Трето - да предприемем евакуация. Трябва да напуснем мястото на пожара. Това каза комисар Росен Петров, заместник-директор на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

По думите му, ако пътят ни е ограничен и не можем да напуснем горящо помещение, трябва да потърсим място, където можем да бъдем защитени - да отидем до прозорец, до балкон, за да дишаме чист въздух. "Ако това е невъзможно, можем да покрием откритите части на тялото си с мокри кърпи и одеяла. Трябва също да търсим начин да дишаме", посъветва комисар Петров.

"В банята също е място, където можем да оцелеем при пожар - трябва да се охлаждаме с течаща вода. Ние трябва да сме сигурни, че всички пребиваващи в жилището и сградата са предупредени за пожара. Нужно е да сме сигурни, че пожарната е уведомена за инцидента, да познаваме сградата и да знаем какъв е евакуационния път от нея. Асансьорите не са начин на евакуация. Ако пожарът е в начална фаза, има вариант да се опитаме да го гасим, но никога, когато той е вече в силната фаза", предупреди комисар Петров.

"За да опитваме да гасим огъня, е нужно да сме почти убедени, че можем да потушим пожара сами с подръчни средства. Ако имаме пожарогасител, не бива да го използваме, ако не сме работили с него преди, защото в противен случай рискуваме да изгубим време", даде насоки експертът.

"Много важно е да действаме адекватно - 70% от загиналите при пожар са загинали от отравяне с въглероден двуокис, сероводороди и различни цианиди. Ако човек е обгазен и имаме достъп до него, трябва да можем да го изнесем на безопасно място, на чист въздух, ако е загубил съзнание, можем да опитаме да окажем първа помощ", даде подробности по темата комисар Росен Петров.

Той посочи, че всеки пожар е съпроводен от опасни фактори - дим, който съдържа концентрации на токсични вещества, като те забавят мисълта и действията ни. "Пожарът е опасен и високата температура оказва особено опасно въздействие върху кожата и дихателните ни пътища. Доказано е, че температура от 150 градуса поразява белите ни дробове. Нормален организъм може да издържи около 10 минути на температура около 100 градуса. Кислородът е с ниска концентрация, което също забавя реакциите ни", завърши комисар Петров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: